Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 smarta sätt att sluta skjuta upp allt till imorgon


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Orsaken till att de flesta av oss är så duktiga på att förhala allt som är trist, jobbigt och krävande är väldigt enkel – vi gillar den ovanan. Vi är bekväma och lata av naturen, så varför göra sig kvitt en (o)vana som gör att vi slipper ta itu med sådant som vi inte vill göra?
Problemet är bara att det sällan lönar sig att förhala vissa saker – de läggs bara på hög och växer. De försvinner aldrig.
Därför är det alltid mest effektivt att ta tag i det trista och jobbiga på en gång.

Så här gör du:1. Påminn dig själv om vilka konsekvenser ditt förhalande får

Och du kan lita på att det alltid får konsekvenser – antingen på lång eller kort sikt.
Tänk ett steg längre nästa gång du börjar förhandla med dig själv om att hitta en ursäkt för att slippa göra si eller så. Är du beredd att betala priset för det längre fram? Att skippa ett dyrt och obehagligt tandläkarbesök nu kan komma att resultera i ett ännu dyrare och mer smärtsamt – oundvikligt – framtida besök.

2. Hitta ett mönster

Om du letar efter en ursäkt för att slippa göra någonting, så kommer du alltid att hitta en. Så enkelt är det. Granska dina ursäkter när du förhalar sådant som du inte vill eller orkar göra. Finns det ett mönster? Har ursäkterna något gemensamt? Skriv ned dina ursäkter varje gång du skjuter upp något. Det blir lättare att vänja sig av med ovanan om du ärligt vågar rannsaka dina ursäkter och bortförklaringar.

3. Skapa en beslutsstrategi
Eftersom vår vardag består av tusentals beslut – små och stora, obetydliga och viktiga – som slukar massor av tid och energi, så gäller det att skapa en strategi för att välja rätt. Lär dig att ärligt genomskåda saker och ting som ska göras. Prioritera efter vilka konsekvenserna av varje beslut blir.

4. Se till att bli motiverad

Skapa en känsla av att något är bråttom och viktigt, då blir det också lättare att skapa motivation för att också ta itu med problemet eller uppgiften istället för att bara lägga det åt sidan.

5. Sätt deadlines
Sätt en deadline och ansträng dig för att hålla den, hur jobbigt och trist det än är att göra en sak. Inbilla dig att en bomb kommer att spräng dig i luften om du inte hinner bli klar i tid. Ibland fungerar sådana barnsliga idéer alldeles utmärkt. Handlar det om stora uppgifter, så bryt ned dem i mindre, hanterbara delar. Varje del får förstås en egen deadline.

Så där, lite att börja med Helst redan idag

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap