Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 saker som du aldrig mer ska säga till dina barn


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Som förälder vill du bara ditt barns bästa. Det är därför vi curlar sönder dem och ofta gör dem en björntjänst när vi tror att vi är kloka och ger dem råd som egentligen är helt åt skogen.

Här kommer åtta saker som alla föräldrar säger till sina barn – men som vi måste sluta med nu.


1. ”Gör som jag säger, inte som jag gör”
Få saker blir så fel som när man försöker tillrättavisa sina barn som att säga så här. faktum är att barn lär bättre av att göra tvärtom – att göra som föräldrarna istället för att bara lyssna på vad de säger. Handling påverkar mycket mer än bara ord. Var en förebild för dina barn. Gör ingenting framför dem som du inte vill att de ska göra.

2. ”Allt kommer bli bra”
Hur många gånger har vi inte hört hjälten i en film säga så till folk i sin omgivning, trots att det uppenbarligen inte finns någon räddning och att de kommer att dö när fartyget sjunker/rymdskeppet kraschar eller blodet väller fram ur åtskilliga skotthål? Alla vet att det inte är sant – det kommer inte att bli bra igen. Ändå låter vi oss frivilligt luras av den här uttjatade lögnen. Det kan tyckas vara en bra lösning att övertyga sina barn om att allt kommer att bli bra, men om deras hamster är döende så kommer den inte att bli bra igen, oavsett vad föräldrarna vill och säger. Som nödlögn fungerar ”Allt kommer bli bra” ibland. Men i längden är det bättre att lära barnen tänka realistiskt. Ja, det är tufft att livet inte är en Disneyfilm, men dina barn kommer må bättre och bli starkare om de lär sig att allt inte rullar på utan motstånd och besvikelser.
Sluta ge dina barn falska, orealistiska förhoppningar. När de genomskådar dina nödlögner – och det kommer de göra – framstår du bara som opålitlig. De kommer känna sig svikna av att de litade på dig. Förklara istället diplomatiskt och mjukt för dina barn hur världen fungerar och att de kan förvänta sig att saker och ting inte alltid blir bra.

3. ”Pojkar gråter inte”
Ännu en gammal, dammig och förlegad lögn som föräldrar gärna prackar på sina söner. Påståendet gör bara att din son lär sig kväva sina känslor istället för att ge utlopp för dem. Med tiden förvandlas han till en tryckkokare. Förr eller senare måste ilskan, sorger och frustration få utlopp. Därför är det bättre att uppmuntra honom att tidigt visa känslor – t.ex. gråta om han är ledsen – istället för att hålla allt inom sig bara för att bevara ett meningslöst gammalt könsrollstänkande.

4. ”Bit ihop”
Det här är motsägelsefullt. Ibland behöver vi pusha våra barn för att de inte ska ge upp för tidigt. Men det gäller att vara lyhörd. Man ska inte blunda för all smärta och obehag. Smärta är ofta en signal på att något kan vara fel. Avfärda inte gnäll med ett automatiskt ”Bit ihop”. Ge ditt barn en chans att ta reda på om det handlar om verklig smärta eller om det bara är ett sätt att slippa ifrån något som är jobbigt eller tråkigt.

5. ”Du kan bli precis vad du vill”
Det är också något vi gärna vill tuta i våra barn och vi gör det ofta utan att tänka på vad de orden verkligen innebär. Det är aldrig fel att drömma och uppmuntra till både drömmar och stordåd. Men någonstans måste vi ändå ge barnen en bild av vad som är realistiskt eller inte. lär dina barn att sätta upp stora, men realistiska mål. Låt dem frossa i sina drömmar, men ge dem samtidigt en uppfattning om vad som krävs. Mål som når att gå är viktiga. Ouppnåeliga mål resulterar bara i att dina barn ger upp efter halva vägen. Och världen är redan överfull av de som bara kommer halvvägs.

6. ”Var bara dig själv, så kommer det bli bra”
Det här är också en vanlig lögn som skapar mer bekymmer än positiva responser. Det är bättre att lära ditt barn att man behöver lära sig ”spela teater” ibland. Man kan t.ex. inte alltid säga vad man tycker eller anta att man får sin vilja igenom. Det finns många oskrivna sociala regler som du kan lära ditt barn istället för att bara hävda att allt blir bra om han/hon bara är sig själv i alla situationer.

7. ”Jobba hårt, så kommer du att lyckas”
Nej, så enkelt är det förstås inte – så lura inte dina barn att tro att hårt arbete är allt som krävs för att lyckas här i livet. Det är ännu viktigare att jobba smart än att jobba hårt. Att tillbringa 16 timmar på kontoret innebär inte automatiskt några framgångar. Det visar bara på dålig planering. Att jobba effektivt och smart 5 timmar om dagen kan istället vara hemligheten med att bli framgångsrik.


Skriv din egen självbiografi - eller ge bort den till äldre släktingar

Boken om mig

Så här tycker läsarna:


"Boken är inte bara vacker och har högsta kvalitet, det är faktiskt en ren kulturgärning ni har gjort som gett ut den. I framtiden kommer många vara tacksamma över alla som skrivit i den och bevarat en bit viktig historia."
Per-Olof Andersson, Stockholm

"Jag fick boken som present av min dotter och bläddrade först bara lite i den. Snart satt jag där och kände att jag gjorde en minnesresa som värmde mig. Boken är så bra för att den tar med alla tidsperioder i livet och så är den så vackert gjort. En verklig skatt."
Ann-Louise Eriksson, Göteborg

”Jag köpte fyra ex av "Boken om mig". Tanken var att var och en av mina och min sambos föräldrar skulle få en i present. Sedan skulle de skriva ner sina minnen och upplevelser med hjälp av frågorna och på så sätt skulle vi få ta del av sådant som kanske inte kommer upp i samtal i vanliga fall. Mycket enklare än att bara sätta igång och skriva på fri hand, tänkte jag. Jättebra!”
Christina Karlsson, Rimforsa

”Jag fastnade direkt för bokens fina utseende och innehållets upplägg som bidrar till nyfikenhet och motivation att författa sin livshistoria. Jag gav bort ett av exemplaren till min mamma för att jag själv vill ta del av hennes livshistoria på ett djupare plan och samtidigt få det nedskrivet för framtidens skull. På samma sätt hoppas jag att jag själv ska göra med min egen bok.”
Ingeli Simmross

“En gång i veckan när jag besöker min gamla mamma så fikar vi och har det trevligt. Sedan brukar jag ta fram boken bläddra fram någon av frågorna. Sedan sitter vi där och pratar och det är så härligt. Jag skriver ner och hon berättar. Jag har sett ett helt nytt liv i mammas ögon sedan vi kom på den här idén. Istället för att bara prata om väder, vind och hälsan så pratar vi om riktiga saker. Jag vill verkligen tacka er för att ni har gjort den här boken och rekommendera alla med gamla föräldrar att ta med den som “pratbok” att umgås runt. Både ni och era gamla föräldrar kommer att skina upp och få många spännande stunder ihop med boken. Vilken fantastisk idé den här boken är.”
Britt-Marie Eklund, Stockholm

”Det bästa med boken är att den får igång författaren att skriva och att det är mycket utrymme för att skriva fritt. Boken hjälper alla att börja dokumentera memoarer. Det är bäst att börja med det i tid.
När man är pensionär kanske man inte vill skriva ned allt från början. Det här är en bra gåva till föräldrarna! Det är bra att anteckna redan nu, släktträd, födelseår, intressen, yrken osv.”
Désirée Lind

”Jag köpte boken med tanke på att skriva i den så att mina barn och barnbarn och övrig släkt ska kunna läsa om mig när jag är död och borta. Är själv intresserad av släktforskning och en sån här bok hade varit rena guldgruvan om jag haft nåt liknande skriven av mina äldre släktingar. På nåt sätt gör den också att man tänker till om sitt eget liv och vad man egentligen har gjort hittills och vem man är.”
Anders Sjöström, Ramsberg

”Jag gav boken till min far 80 år, men kikade innan det i den och tyckte att den här boken kan nog bli en bra gåva i framtiden till andra släktingar och mig själv. Upplägget är konkret och lättfattligt att följa. Den kommer att hjälpa mig på så sätt att jag kommer att få veta mer om min fars uppväxt och liv innan jag kom till. En mycket bra bok och en bra idé.”
Matz Olsson, ÅLAND

"Jag tyckte först att den verkade lite dyr först, men när jag fick hem den förstod jag varför. Det är en kvalitetsbok som är gjord för att hålla. Dessutom är det ju inte boken man betalar för, man betalar ju för att få en människas historia nedtecknad och det är något som de allra flesta skulle hoppa över att göra om de inte blir lite styrda så här. Bra frågor också. Tack."
Karin Gustafsson

”En fantastisk bok – ett sätt att få dokumenterat för mig själv och kommande generationer. Gav bort boken som julklapp till föräldrar och det gav härliga samtalsämnen och berättelser.”
Erika Erlandsson, Tomelilla

"Boken är utförlig och bra med många sidor att skriva på. Den har hjälpt mig att få uppleva den fantastiska resa man gjort i sitt liv. Boken ger tid till eftertanke. Alla borde skriva (i) en sådan här bok."
Lena Bjuvgård, STOCKHOLM

"Det är en bok som väcker känslor. Vissa frågor, de lite svårare känslomässigt väntar jag nog med att fylla i men jag förstår verkligen tanken med att skapa en egen självbiografi på det här sättet. När jag ser boken så har den fått ett jättestort värde för mig och den blir mer och mer värdefull efter varje gång jag "jobbat" med den. Underbart."
Karin Lindgren, Stockholm

"En härlig känsloresa kort sagt. Jag har både gråtit och skrattat när jag skrivit i den."
Eva Hansson, Malmö

"Jag köpte fem stycken direkt eftersom den verkar ta slut hela tiden. Två har mina föräldrar fått, en gav jag till min syster. Jag kanske skriver i en själv. Den sista har jag kvar som present till någon någon gång. Jag gillar att man både får med både praktisk information om var folk bott och annat (det kan säkert bli spännande för framtida generationer), men ännu viktigare att den som skriver i den kan skicka vidare sina livserfarenheter (ibland dyrköpta) till yngre generationer som både kuriosa och hjälp."
Anders Eriksson, Täby

"Jag gillar boken jättemycket och tror att ni har lyckats göra en bok som kommer att överleva alla Jan Guillou, Camilla Läckberg och andra i bokhyllorna i framtiden. Smart och bra gjort."
Evert Andersson, Kalmar

Fler kommer...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap