Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 orsaker till varför det är bra att sätta upp ett livsmål och hur du ska gå tillväga för att förverkliga den drömmen


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Har du provat att sätta upp ett stort, fläskigt livsmål och känt dig taggad och entusiastisk att satsa allt på att nå dit – men efter ett tag märkt hur motivationen, lusten och orken långsamt pyst ut och upptäckt att du fallit tillbaka till dina gamla ovanor igen och blivit lika lat som tidigare? Har du funderat över varför andra tycks klara att framgångsrikt hålla kursen och nå fram, men inte du?
Grattis och välkommen i klubben.
Men även du kan lyckas. Här är lösningen:

1. Identifiera ett livsmål
Ett livsmål skiljer sig från alla de saker som du dagdrömmer om, saker som du tänker vore kul om du hade och kunde göra. Ett livsmål är annorlunda. Det handlar om att känna en sådan drivkraft efter att förändra något så mycket, så att du är villig att offra tid, svett och tårar på att nå det målet. Om ditt mål inte kräver rejäla uppoffringar, så handlar det inte om ett livsmål utan om ett delmål. Finns det något som du verkligen skulle vilja kämpa för att nå? Leta inom dig själv och var ärlig.

2. Höj kraven på dig själv
Om du nöjer dig med kompromisser och tycker ordet ”lagom” känns bra, så kommer du aldrig att nå ett livsmål. Leta efter saker sådant som sätter hinder i vägen för din strävan efter att uppfylla ett livsmål – det kan vara ovanor, vänner och andra relationer som begränsar dig och sätter käppar i hjulet och som du förknippar med misslyckanden, frustration och rädsla. Tänk på de här sakerna som skräp i ett förråd – städa och kasta sådant som du inte vill ha. Nöj dig inte med att bara ”leva som vanligt” och gör sådant som förväntas av dig för att hålla andra människor nöjda och tillfredsställda.

3. Livsmål skapar större självförtroende
Att ha ett stort mål att sträva efter stärker både självkänslan och självförtroendet. Det skapar en framåtrörelse som får dig att bli gladare, piggare och mer positiv. Livet handlar inte längre om att bekymra sig om vad andra människor tycker, tänker och säger om dig.

4. Du får mer respekt för tid
I samma ögonblick som du har identifierat ditt livsmål och startat resan mot målet så kommer du också att förstå hur mycket tid du hittills har slösat bort på oväsentligheter. Du inser också hur kort livet är och hur dyrbar tiden är, hur begränsad din tillvaro är. Tid är en icke-förnyelsebar källa – det betyder att när din tid är slut, så går det inte att skaffa mer. Gårdagens 24 timmar är borta för alltid. Tanken är både skrämmande och inspirerande. Skrämmande för att det blir så tydligt hur lätt det är att slösa bort värdefull tid och energi på trams, skitsaker och meningslösa relationer. Inspirerande för att du plötsligt får lust att förändra din tillvaro, skrota dåliga vanor, strunta i meningslösa aktiviteter och människor och istället anstränga dig för att krama det bästa ur varje timme, varje dag.

5. Se till att ditt mål är SMART
Det här är ett begrepp som man ofta använder i företagsvärlden, inte minst bland egenföretagare, men det fungerar lika bra att använda som mätstock för precis vem som helst. Förkortningen SMART står för:

 • Specifikt
 • Mätbart
 • Ambitiöst
 • Realistiskt
 • Tidsbegränsat
 • Att göra ett mål specifikt innebär alltså att du bestämmer exakt vad det är du vill göra. Det duger inte med att ha som mål att du vill bli rik. Du måste specificera dig, (bli Specifik) genom att definiera (Mätbart) vad som krävs för att bli rik (t.ex. byta jobb, begära löneförhöjning, ta extrajobb eller vidareutbilda dig). Den sortens strävan innebär också att du gör en Ambitiös satsning på att nå ditt mål).
  Att ha ett realistiskt mål innebär inte att du ska använda det begreppet som en ursäkt för att hålla nere dina mål, tvärtom. Var inte rädd för att ta i, dröm stort och dröm storslaget. Ska du ändå jaga drömmar, kan du lika bra ta i och sikta högt. Det viktiga är att du sätter ett mål som du verkligen vill och tror att du kan nå, även om du samtidigt inser att det kommer krävas en hel del för att nå dit. T:et i SMART innebär att du, precis som det står, måste sätta en tidsgräns för att nå ditt mål. Det räcker inte med att skriva att du ska bli rik ”i framtiden”. Är ditt mål att bli miljonär innan du fyllt trettio, så skriv det. Skriv ”Jag ska bli miljonär innan jag fyllt 30”!


  Så där, lite att börja med

  Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

  Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

  "Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
  Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

  Tina, putasmellonme.com

  "Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
  Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

  Anna Bengelsdorff, Ellos

  "Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
  Mia Rieder

  "Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
  Ulf Engerby, Qbranch AB

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

  Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap