Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så blir du av med din mörkrädsla


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att vara mörkrädd är vanligare än många tror – både för barn och vuxna. De flesta barn växer ifrån sin rädsla för mörkret med åren, men andelen vuxna som har mörkerfobi är betydligt större än man anar. Orsaken är förstås att många vuxna skäms för att erkänna att det är rädda. Men det finns en del enkla knep som kan göra dig kvitt din rädsla.

1. Förstå din rädsla
Anledningen till att många är rädda för mörkret är för att vi förlorar vårt främsta sinne när det blir mörkt – synen. Eftersom vi inte kan se ordentligt förstärks alla andra sinnen, inte minst hörseln. Det gör att vi föreställer oss ljud och saker som egentligen inte minns. Fantasin utmanar vår rädsla och får oss att inbilla oss att det finns dolda hot i mörkret. Konfrontera din rädsla genom att tända lampor och se efter vad det kan ha varit som åstadkom det där läskiga ljudet i badrummet.

2. Tänk rationellt
De flesta vuxna är fullt medvetna om att det inte finns monster, men rädslor (och i synnerhet in rädslan för mörker) bryr sig inte om logik och sunt förnuft. Som alla rädslor är mörkerrädslan irrationell. Tänk efter – vad tror du verkligen det är som låter? Hur farligt kan det vara? Även om du bor i ett hus när skogen är sannolikheten att något farligt ska inträffa bara för att det är mörkt minimal. Titta närmare på allt som skrämmer dig. Analysera det genom att tänka rationellt – låt inte fantasin ta överhanden.

3. Distrahera dig själv
Har du svårt att styra dina tankar? Tar din skenande fantasi överhanden över ditt logiska, förnuftiga tänkande? Distrahera dig genom att titta på roliga klipp på Youtube eller titta på komediserier. Vrid upp volymen och låt dig lockas att skratta med de inspelade skratten – men använd hörlurar, så slipper du skrämma grannarna som kanske vaknar och blir rädda för att de hör mystiska skratt eka i natten.

4. Spela musik
Det här är ett annat effektivt tips för att mota bort mörka tankar och överdrivna fantasier. Spela glad musik eller lugn klassisk musik. Det brukar också kunna distrahera och få tankarna att gå ned i varv.

5. Undvik sådant som kan orsaka rädsla
Titta inte på TV-nyheterna innan du ska sova. De har en förmåga att kunna göra även de mest rationella av oss att bli både deppig och mörkrädd. Skippa våldsamma filmer, deckare och läs inte heller sådant som kan påverka dina fantasier negativt. Fokusera på roliga och lättsamma saker. Titta på tecknad film eller andra barnsliga serier som brukar rulla även nattetid på kabelkanalerna.

6. Prata med någon
Ring och prata med någon nära vän om du känner dig rädd. Men prata inte om din rädsla, utan om andra saker. Distrahera dig från mörkerrädslan genom att fokusera på roliga gemensamma minnen, resor och andra kul saker som ni har planerat.

7. Sök hjälp om du verkligen lider av mörkrädsla
Det finns professionell hjälp att få mot mörkerfobi. KBT-terapi har visat sig vara effektiv, så sök efter en psykolog. Ett steg i den behandlingen är att ta reda på exakt vad det är som känns skrämmande och sedan, steg för steg, konfrontera sin rädsla.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap