Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 orsaker till varför du ska tillbringa mer tid ensam


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

De sociala medierna har tagit över världen. Det har blivit svårare och svårare att kunna vara ensam och få andrum. Omvärlden är bara ett telefonsamtal, ett Sms och ett Facebook-klipp bort, dygnet runt, nästan var vi än befinner oss, även om vi är själva någonstans. Tillgängligheten har blivit vår tids största stressfaktor. De flesta har glömt hur skönt och nyttigt det är att få vara själv ibland. Många vågar inte heller stänga av sina sociala kontakter och dra sig undan ibland av rädsla för att bli betraktad som ”asocial” och ”konstig”. Men det är viktigare än någonsin att våga stå emot kraven på att alltid vara tillgänglig och nåbar. Det är nödvändigt att stänga ute världen och leva efter dina egna behov istället för att alltid finnas till för andra människors sällskapsnoja, krav och otålighet. Det finns många fördelar med att vara själv ibland:

1. Du blir mer kreativ
När du är själv är du inte beroende av att andra människor ska underhålla dig och ta initiativ till att göra saker och ting. Det är helt och hållet upp till dig själv. När du är ensam hålls du inte heller tillbaka som när du är tillsammans med andra. Det blir lättare att våga vara modig och mer kreativ när du är ensam eftersom du då slipper oroa dig för att andra ska tycka att du har konstiga idéer.

2. Du blir mer produktiv
Du minns ju själv hur det var med alla grupparbeten i skolan, eller hur? Om ni var fem i en grupp så var det oftast (typ alltid) en som tog ansvar för arbetet och max två som jobbade hårt med uppgiften. Resten hängde bara med utan att anstränga sig särskilt mycket – och fick ändå beröm för jobb som de inte förtjänade att berömmas för.
Det är likadant i arbetslivet. Ska vi jobba i grupp, så stänger de flesta av hjärnan eftersom alla tänker ”Det där gör någon annan”. Gruppmentalitet fungerar så. När du är ensam finns det ingen att förlita sig på. Du måste du göra jobbet om det ska bli gjort. Det är ditt, och ingen annans, ansvar. Det är du och bara du som får stå för konsekvenserna – och det är ofta befriande att få känna så. Att få lita på dig själv och våga ta eget ansvar. När vi är ensamma så slipper vi dessutom att bli distraherade av andra och kan fokusera på vad vi har att göra.

3. Du möter lättare nya människor
Det är lättare att knyta nya kontakter och bjuda in nya människor när man är ensam än när man hela tiden umgås i grupp med andra människor. Det finns få saker som är svåra att tränga in i som slutna kompisgäng och människor som umgås med varandra har ofta en tendens att hålla sig till sin lilla cirkel. Det blir som en klubb som egentligen inte vill ha några nya medlemmar. Går du ut ensam har du inte de murarna kring dig och många gånger blir det därför enklare för andra människor att söka kontakt med dig – och tvärtom.

4. Du får tid att koppla av
Alla människor har så bråttom nuförtiden. Folk verkar tro att man måste vara upptagen med någonting hela tiden för att hänga med. Det är också därför så många fyller sina kalendrar med aktiviteter tills det sprutar ur öronen på dem. Det viktiga är inte vad man gör – eller ens om man själv vill göra det för att det är kul – utan att kunna visa för andra på sociala medier hur upptagen man är.
Därför har det aldrig varit viktigare än nu att våga koppla ur, stänga ner och koppla av. Tystnad är en bristvara i dagens samhälle. Ta tillfället i akt och våga vara ensam en stund då och då. Det är absolut nödvändigt för din mentala hälsa och för att vila och verkligen kunna ladda batterierna.

5. Du får göra precis vad du vill göra
Det är aldrig fel att kompromissa, men ibland blir det för mycket. Ibland är det lättare att tillfredsställa andra människors behov och krav än att orka ta strid för att göra mer av det man själv vill göra. När du är själv får du utrymme att göra exakt vad du vill och slipper, suckar, gnäll och martyrens eviga klagosång.

6. Du lär känna dig själv bättre
En orsak till att så många människor hela tiden omger sig med andra och ständigt ser till att vara upptagen är för att de är rädda för att höra sina egna tankar – och ta itu med sina egna problem, samvetskval och jobbiga funderingar. Men det går inte att springa ifrån sig själv i längden. Förr eller senare hinner vårt inre upp oss. Ge dig därför lite tid till att upptäcka och lära känna dig själv lite bättre. Ensamma stunder är guld värda för att lära sig mer om den person vi är under skalet och masken som vi visar upp för andra. Jag lovar, det finns många spännande saker att upptäcka. Och kom ihåg – att vara själv är inte detsamma som att vara ensam. Det innebär bara fantastiska möjligheter att upptäcka vem du egentligen är.

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap