Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 smarta tips på hur du kan briljera i skolan utan att anstränga dig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Tycker du att skolan är jobbig och att betygshetsen håller på att kväva dig? Ta det lugnt. Betyg handlar egentligen bara om åsikter. Det handlar om vad en person (läraren) tycker att du är bra eller dålig på enligt en statligt fastställd skala. Att kunna visa höga betyg betyder inte automatiskt att en person är smart.
Ja, det krävs att du ska kunna uppfylla vissa krav – d.v.s. visa att du behärskar vissa fakta ¬– för att du ska få bra betyg i ett ämne, men om du tror att det bara handlar om dina faktiska kunskaper, måste du tänka om. Det handlar precis lika mycket om vad läraren tror att du kan och hur pass mycket han eller hon gillar dig som person.

Både grundskolan och gymnasiet tvingar i oss en massa kunskap som vi aldrig kommer att ha någon nytta av, men ju äldre vi blir, desto bättre (och modigare) blir vi också på att sålla bort överflödig information. Att stoltsera med höga betyg betyder egentligen ingenting mer än att en person har ett bra minne och kan komma ihåg fakta inför ett prov. I samma ögonblick som provet är inlämnat, kan han eller hon ha glömt precis allting. Kunskapen blir helt enkelt en illusion. En bluff som läraren sväljer med hull och hår.
Idag är det inte alls lika viktigt att kunna allt om ett ämne. Idag är det mycket viktigare att veta lite om mycket. Idag handlar det också (många gånger) mer om vem du känner än vad du kan för att lyckas i livet.
Lärare är bara människor de också och lättare att manipulera än du tror. Här är några enkla sätt att imponera på dem utan att anstränga dig särskilt mycket:

1. Skapa en illusion av hårt arbete
Föräldrar och lärare säger alltid att du kommer att lyckas bra med studierna om du bara jobbar hårt. Det är en sanning med modifikation. Du kommer att lyckas bra med studierna om det ser ut som om du jobbar hårt. Lärare är verkligen bara människor de också och lättare att manipulera än du tror.
De vill att du ska lyssna på vad de säger.
De vill att du ska uppskatta och visa respekt för den tid och energi de lägger ned på att lära dig saker. Det finns fortfarande lärare som ser sitt yrke som ett kall snarare än ett vanligt lönejobb. Den sortens människor kräver ännu mer av din uppmärksamhet och det är ju inte särskilt svårt att förstå, eller hur?
Det finns få yrken som är så otacksamma som att vara lärare, i synnerhet om man tvingas stångas med elever som uppenbart bara dyker upp – om de överhuvudtaget orkar ta sig till lektionerna ¬– för att ”sitta av tiden”. Därför krävs det inte särskilt mycket för att sticka ut på ett positivt sätt.
Allt du behöver göra är komma i tid till lektionerna, se ut som om du lyssnar uppmärksamt på allt som läraren säger och då och då kasta in en någorlunda relevant fråga. Om du dessutom dröjer dig kvar efter lektionen och ställer dina frågor då, plockar du snabbt pluspoäng som garanterat kommer att ge dig minst ett B i betyg, oavsett hur bra eller dåliga dina provresultat är.
Det riktigt smarta här är att du ska fråga om något (hyfsat invecklat) som du redan kan svaret på. När din lärare sedan har förklarat, framstår det som om du verkligen har fattat galoppen. Han eller hon kommer dessutom att känna sig omättligt stolt över vilken duktig pedagog han/hon är.
Det här är ett enkelt, men effektivt tricks som du lika gärna kan utnyttja på jobbet med din chef för att få högre lön, få bättre arbetsuppgifter eller för att kliva upp ett trappsteg på karriärstegen.

2. Fjäska med finess
Ibland går det dåligt.
Du presterar inte som förväntat och får dåliga betyg på proven.
Det innebär inte att loppet är kört.
Ta det lugnt och tänk efter.
Betyg grundas inte bara på vad du presterar på proven. Betyg grundas på helhetsintrycket som en lärare får av dig – på din närvaro, hur engagerad du är på lektionerna, hur du uttrycker dig och på vad du frågar om. Betyg grundas lika mycket på vad läraren tycker om dig som person.
Därför ska du inte gnälla när du får dåliga betyg på ett prov.
Istället ska du be att få prata med din lärare. Förklara att du är besviken över ditt dåliga resultat, men att du egentligen inte är så bekymrad över betyget på provet. Förklara att det viktigaste för dig är att du verkligen lär dig att förstå ämnet.
Din lärare kommer att bli djupt imponerad över din mogna och insiktsfulla attityd och du samlar automatiskt på dig en massa pluspoäng som kommer att ge dig fördelar när slutbetygen sedan ska sättas.

Det här knepet gör också att du skapar en personlig relation till din/dina lärare som kommer att få honom/henne att tänka till en extra gång innan betygen sätts. Du har ju visat att du anstränger dig för att verkligen förstå vad ämnet handlar om och inte bara jagar lättköpta betyg för stunden. Omoraliskt fjäsk?, undrar du. Smart strategi, säger jag.

3. Konsten att prata utan att säga något vettigt
Jag vet, det är jobbigt att vara aktiv under lektionerna, i synnerhet om du inte gillar att prata högt inför dina klasskamrater.
Men du kommer inte undan.
De muntliga förhören och redovisningarna lär alltid stå som spön i backen. Vissa lärare är dessutom mer förtjusta i dem än andra, så har du otur måste du verkligen se till att skaffa ett välsmort munläder.
Men var inte orolig. När det handlar om muntliga redovisningar är det lätt att fuska. Du vet att både läraren och dina klasskamrater slutar lyssna efter ett tag. Klasskamraterna har fullt upp med att oroa sig för sina egna redovisningar istället för att lyssna på vad du har att säga om den franska revolutionen. Efter den tredje redovisningen har dessutom läraren själv också börjat dagdrömma om helt andra, roligare saker. Många gånger är det viktigare att du pratar mycket än vad du egentligen säger. Det här är ett sådant fall.

4. Ta rygg på klassen ljushuvuden
Det finns också andra tillfällen när du muntligt måste redogöra för olika uppgifter, t.ex. när klassen ska diskutera och analysera en bok eller artikel som alla förväntas ha läst och ha synpunkter på.
Chansen att du hellre gjorde någonting annat (och mycket roligare) än att offra din värdefulla tid på att läsa Voltaires ”Candide” eller den där debattartikeln om svensk lantbruksstrategi är rätt stor, eller hur? Att du sedan bittert ångrar ditt val när du väl sitter i klassrummet och inte hänger med för fem öre är en annan sak, men situationen går att rädda. Lösningen är att ”ta rygg” på någon som verkligen gjort sin hemläxa. Det finns alltid de som är mer ambitiösa än andra och det kan du utnyttja. Det är inte fult att snylta, bara smart för tiden räcker ju inte till för allt som du vill göra.
Att ”ta rygg” på någon innebär helt enkelt att du låter dina ambitiösa klasskamrater göra grovjobbet och sedan hakar du på vid rätt tillfälle som om du också visste vad de pratade om. Det kräver visserligen både timing och finess för att lyckas med en sådan kupp, men om du bara är tillräckligt lyhörd, så kommer det att fungera alldeles utmärkt.

Gör så här:
Istället för att hitta på egna intelligenta analyser, insiktsfulla förklaringar och skarpsinniga kommentarer till ett ämne som du inte kan någonting om, så väntar du bara tills någon som gjort jobbet börjar prata. Genom att hålla med den som verkligen lagt ned tid på sin hemläxa, så framstår du som om du själv också är lika insatt i ämnet. Allt du behöver göra är att lägga till några lagom svårtolkade tankar till den personens åsikt, så är du också hemma.
Handlar det om att diskutera och analysera t.ex. en roman eller en dikt, så bläddra tillbaka till kapitel 9. Där finns alla tips du behöver för att snabbt kunna leta upp en färdig sammanfattning och analys av alla tänkbara litterära verk.

5. Tyck tvärtemot
Ett annat bra sätt att verka riktigt insatt i en text är att tycka tvärtemot den som redan redovisat sin åsikt – oavsett vad han eller hon sa. Som alltid framstår dem som tycker något helt annorlunda som extra ambitiös eftersom det alltid kräver mer mod och insikt att gå emot strömmen och skapa sig en egen uppfattning om något.
Det spelar ingen roll om du inte har några djupare kunskaper om ämnet, bläddra tillbaka till kapitel 4. Där lär du dig att bli så luddig och abstrakt som möjligt i dina förklaringar.
Ja, risken finns att både läraren och andra elever ifrågasätter dig och ber dig utveckla ditt resonemang ytterligare. Ha tålamod och fortsätt prata så kryptiskt du bara kan. Folk runt dig kommer snabbt att tröttna och gå vidare – du är alldeles för ”djup” för att de ska orka diskutera dina invecklade utläggningar mer än en kort stund. Intelligenta människor är svåra att förstå, men det är ju det pris som du får betala för att verka smartare än alla andra, eller hur …?
Men vad händer om ingen i klassen har orkat läsa boken eller analyserat dikten? Vem ska du då utnyttja?
Bra fråga – alla vet ju att det alltid inträffar perioder, t.ex. i slutet av en termin, när även de mest engagerade eleverna tacklar av en smula och släpper fram latmasken inom sig.
Det här är ett perfekt tillfälle för dig att få positiv uppmärksamhet på. Allt du behöver göra är att plocka ut en mening eller en strof ur texten och komma med en lagom luddig fråga eller en kvasi-intellektuell kommentar. Mer behövs inte för att:
a) du ska framstå som den ende ambitiöse eleven i klassen och
b) skicka vidare bollen till läraren som kommer att bli så glad för att någon överhuvudtaget gjort sig besväret att göra uppgiften, att han eller hon varken:
a) bryr sig om att din fråga/kommentar är helt ovidkommande eller
b) att du faktiskt bara låtsas ha gjort uppgiften.
Svårare än så behöver det inte vara att få lite positiv uppmärksamhet.

6. Räddningen när du har glömt bort allt
Säg att du fastnar mitt i ett prov. Hur mycket tid du än har ägnat åt att plugga och förbereda dig, så begriper du ingenting. Det finns inte en enda fråga som du hade förväntat dig och huvudet ekar tommare än plenisalen i riksdagshuset en fredagseftermiddag. Det är lätt att få panik då, men helt onödigt.
Du vet redan att slutbetygen inte hänger på enstaka prov.
Skriv så mycket du kan på varje fråga även om du vet att svaret är fel. Det är alltid smartare att besvara en slumpmässig fråga korrekt än att lämna frågor helt obesvarade. Chansen är då stor att din lärare misstar dig för en smart elev som bara missförstått frågan istället för att se dig som en korkad som inte alls förstått vad hela ämnet handlar om. Det viktiga här är att sträva efter allt annat än de arga röda streck och nollor som du egentligen förtjänar.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap