Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Ursäkta men, lever du i det förflutna?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Jag älskar uttrycket ”Låt aldrig dina minnen bli större än dina drömmar” och skälet är enkelt. Det som har hänt har redan hänt och det går aldrig att ändra på. Man kan bli klokare av det. Man kan välja andra vägar än de man tog förut. Det är de goda sakerna. Men för många människor är det förflutna alltid mycket bättre och intressantare – och ibland till och med skäl till att inte göra något nytt idag.

Hur är det med dig. Fundera över det här:

 • Fattar du fler av dina beslut baserade på negativa erfarenheter från förr snarare än att utvärdera den nuvarande situationen?
 • Hur många negativa tankar om vad som hänt för en timme, en dag eller flera månader sedan passerar ditt huvudet varje dag?
 • Hur många gånger tar du en drink eller gör något annat typiskt undvikande som att sova för mycket eller att undvika vissa situationer bara för att du tänker på eller svarar på negativa erfarenheter i ditt liv?

 • Om du blir chockad av att du kanske sitter fast i det förflutna, då finns det bara en sak att göra. Du måste se till så att det ringer en larmklocka varje gång en sån här destruktiv tanke dyker upp och göra dig själv medveten om att du kanske sitter lite fast.

  Vad sägs?

 • P.S
 • Jag gillar inte att titta på bilder på mig själv från när jag var tjugofem år. Jag var definitivt snyggare, såg piggare ut och hade en annan stuns i kroppen än jag har som fyrtiosexåring. Men tänk så här när du ser dig i spegeln idag: Vad ung jag skulle tycka att jag såg ut om jag vore tjugo år äldre än nu.

  Lästips som andra har gillat

  Gör det nu - eller ångra dig i graven

  ”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
  Marina Wallin, Stocka

  ”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
  Anette Dahlgren, Trekanten

  ”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
  Maud Gradh Karlsson

  ”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
  Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

  Emelie Karlsson, Ulricehamn

  ”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
  Lollo Vestlund

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

  Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap