Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Konsten att mingla på rätt sätt


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Får man kaxa lite - i så fall tänker jag berätta att jag just kört upp för MC-kort och klarat det.
Och just då kommer kylan (som om det vore en överraskning).

Nå, det var en intressant upplevelse av flera skäl. Ett av dem var hur lätt det är att hitta samtalsämnen i en grupp med för varandra helt okända och helt olika människor som varje dag stod i körskolans svettiga lånekläder och väntade på att få gränsla en körskolehoj för övningar på en garageplan.

Nyckeln är förstås samma mål, samma entusiasm och samma sköna underordnade elevroller.

Ibland är det inte lika befriande i affärslivet på ett mingelparty där målet är att kamma hem något för egen del ( Ja, så är det ju, ljug inte nu :-)

Jag har i alla fall en lista för dylika situationer som du gärna får använda dig av också. Memorera den till nästa gång du är själv på en sån tillställning.


Listan över hur du gör det kul att gå på ett mingelparty som rör ditt jobb:


1. Bestäm dig för vad du ska åstadkomma redan innan du går dit. Låt inte slumpen slösa bort tiden. Du ska prata med minst 5 personer du inte känner och veta något. The big fish. Finns han eller hon där? Hur ska du nå fram till honom/henne.

Kort anekdot:
Jag på Månadensbokfesten 1994. VD:n på väg till herrtoaletten. Jag går efter.Vi bredvid varandra vid urinoaren.
Jag: Varför ger ni inte ut min bok i Månpocket?
Han ser förvånad ut.
(ropar till sin redaktör som råkar vara inlåst på toaletten):
- Varför ger vi inte ut "Den döende yuppien" i Månpocket?
- Hrm hrm.Kan vi väl (inne från toaletten).
Jag valde en bra tid - långt efter att de första drinkarna serverats ;-) och boken kom ut i Månpocket året efter. Kanske var det toalettmötet som gjorde jobbet, man har ju hört om golfbane- och bastubesluten i de högre kretsarna.


2. Lär dig varför blyga personer alltid verkar vara så trevliga. Vet du varför? För att de frågar dig saker istället för att framhäva sig själva. De ber ofta om råd och låter dig stå i rampljuset. Även om du inte är blyg, så kan du i alla fall ta till dig lite av det i ditt minglande.


3. Ett mingelparty brukar bli en plats där det står folk som redan känner varandra i olika grupper och sneglar på dem de inte känner. Stanna inte kvar bara för att det känns bekvämt och hemtamt. Ge varje person fem minuter och rör dig sedan vidare.


4. Saker att säga till en person du inte känner:
Fråga något. Vad klockan är eller om han/hon vet vad det är ni har på tallrikarna/ vilket företag han/hon kommer från etc. Det är inte svårare än så. Alla är där med öppet sinne och även en smålöjlig inledningsfras blir ursäktad.


5. Tre saker att tänka på när du fastnar med herr säger-så-tråkiga-saker-att-jag-snart-hoppar-ut-
genom-fönstret-än-står-här-och ser-det-där-uttryckslösa-fejset-en-minut-till:

* Betrakta det som en en del av din roll att lyssna (om det är en kund eller din chef)
* Försök att leta efter viktig information som kan vara inbäddad i det tråkiga framförandet.
* Ställ frågor. Ett oinspirerat snackande kan betyda att tråkmånsen inte är så inspirerad själv.
Leta efter något annat samtalsämne som tänder glöden i hans/hennes ögon.


6. Var inte Säljiga Steffe överallt. Han har övat in en trettiosekunderspitch som han drar för alla som orkar höra på: "Apropå god mat, vi har en ny bokserie på temat 100 sidor som ger det smarrigaste inom ett nischat område som problemlösning för alla Sverige småföretagare.

7. Och glöm inte visitkorten. Självklart har du ett där det står vad du kan hjälpa till med, istället för ett där det står vilken läcker titel du har (det kan du ge till dina kompisar istället).


Lästips som andra har gillat

Konsten att småprata

"Boken är lättläst och humoristisk. Den tar upp vikten av till synes betydelselöst småprat, som kan medverka till att bryta isen, göra dig till en bättre säljare, och lära känna nya människor, samt vad man kan göra om man hamnar i jobbiga situationer. Efter att ha läst boken har jag börjat testa att prata med främmande människor i affären, på gymmet, osv. Det har lett till flera trevliga möten. Jag har blivit bättre på att berätta om mig själv och saker som jag varit med om, istället för som tidigare, utgå från att det inte kan vara av intresse för andra. Mitt nästa steg blir att prova de olika teknikerna för att bli av med jobbiga människor :)"
Paula Ode, Tomelilla

”Boken var lättläst och tydlig. Många praktiska tips, roliga och slående exempel från verkligheten och media. Jag har börjat tillämpa de olika tipsen/råden och övningar. Det har gett mig mer säkerhet i situationer där jag tidigare var tyst och avstod från att prata. Därigenom har jag fått nya kontakter både i mitt privata liv och i mitt affärsliv.”
Sten Lövgren

”Det jag uppskattar mest är att jag har så kul när jag läser och då minns man lättare vad man ska säga i trängda situationer. Boken har gett mig konkreta repliker i situationer där jag tidigare varit svarslös.”
Birgitta Edholm, Noraström

”Den här boken är en liten del av verklighetens pussel. Att lära sig att bli social är något vi alla kan behöva eftersom definitionen på social idag är så konstig. Småpratet har en viktig funktion och i med den här boken kan alla lära sig det. Dessutom är boken rolig.”
Evelina Mellquist, Trelleborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap