Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

3 supereffektiva tips på hur du kan snacka dig smartare


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Skippa alla utfyllnadsord
De flesta av oss är inte ens medvetna om vilka utfyllnadsord vi använder eller hur ofta vi missbrukar dem. Ett sätt att bli uppmärksam på dem är att be en kompis tjuvlyssna på dig på vad du egentligen säger när du pratar med andra människor och notera vilka ord som du återanvänder mest. Du kommer att bli chockad över hur ofta du utnyttjar samma utfyllnadsord och hur illa och ointelligent det faktiskt låter.

Det finns ingen anledning att känna sig skamsen eller dum för alla människor faller i den här fällan, men nu när du väl blivit uppmärksam på vilka dina mest uttjatade utfyllnadsord är, har du en fantastisk möjlighet att bli kvitt dem. Det gör du genom att lyssna mer noggrant på vad du faktiskt säger. Det kommer att kräva en hel del koncentration och träning, men bli inte sur för att du misslyckas och ”syndar” ibland för det kommer du att göra. Poängen är bara att du ska börja lägga märke till hur du pratar och successivt börja sålla bort alla dina onödiga utfyllnadsord.

I alla slags samtal uppstår luckor och tystnad som de flesta är livrädda för och som bara måste täppas till. Nu när du har börjat sortera bort alla torftiga utfyllnadsord blir det till en början svårare att ersätta luckorna med vettigare fraser, men ansträng dig lite. Ibland är ett rakt ”ja” eller ”nej” det bästa svaret. Det är definitivt alltid en mycket bättre respons än det vanliga ”typ” som betyder … vad?
Ordet ”typ” är en synonym för begrepp som ”ungefär”, ”kategori” och ”variant” – inte ett svar på en fråga eller ett påstående.
– ”Ska du också ha semester i juli” är inte en fråga som man kan besvara med ordet ”typ”, för vad innebär det svaret egentligen? ”Ja, jag ska också ha semester i juli” eller ”Nej, det ska jag inte”, eller ”Kanske” eller ”Jag vet inte”.
”Typ” är ett av de vanligaste, och samtidigt det allra värsta, av alla utfyllnadsjord som finns eftersom det inte svarar på någonting. ”Typ” är den svenska motsvarigheten till ”Seinfeld”-klassikern ”yada, yada, yada” och precis lika meningslöst.
Men vad säger man då istället?
Var lite kreativ.
”Det var intressant” … ”Det har jag faktiskt aldrig tänkt på förut” … ”Det har du rätt i” … ”Det är sant” … Det är några fraser som alltid är mycket bättre än ”typ”, ”liksom” och ”öhh”.
Du kan säkert hitta på många fler om du bara försöker.

2. Håll koll på din grammatik.
Det låter tråkigt och jobbigt, men folk som uttrycker sig klumpigt och slarvigt låter korkade. Har du tänkt på hur många som säger ”egenkligen” (istället för ”egentligen”), ”ressigör” (istället för ”regissör”), ”interjuv” (istället för ”intervju”) och ”tjicklas” (istället för ”kittlas”)? Det är människor som helt i onödan framstår som korkade och obildade.
Och gör inte samma fel som alla andra.
”Var” är befintlighet och ”vart” är riktning.
Det heter inte ”Vart bor du”? utan ”Var bor du”? och ”Vart flyttade du”?
Ibland är det faktiskt precis sådana petitesser som får dig att låta smartare än resten av mänskligheten.
Ta 10 minuter om dagen och kika in på www.sprakradet.se. Här finns mycket att lära på riktigt. Det är nyttigt.

3. Särskriv aldrig
”Nacka naprapaterna” (halshugg dem!)
”Kyckling lever” (grattis, kycklingen är inte död).
”Barn under kläder” (fort, gräv fram ungarna innan de kvävs!)
Fenomenet med särskrivningar ökar oroväckande snabbt.
Man behöver inte vara självutnämnd språkpolis för att irriteras av den utvecklingen. Det kvittar om du bara skriver SMS eller mail. Särskrivningar är ett idiotsäkert sätt att framstå som obildad på, så lär dig att undvika dem. www.skrivihop.nu lade ned verksamheten för några år sedan, men det är fortfarande en bra sida att surfa in på för att slippa göra samma misstag som resten av svenska folket.
Och så en handfull ord som garanterat kommer att få dig att låta ännu lite smartare …
Pragmatisk - realistisk
Sublim - upplyftande
Transparent – lättillgänglig, lätt att överblicka
Mångfacetterad - mångskiftande
Chimär – önskedröm, inbillning
Ambivalent - att ha blandade känslor för något
Prekär - besvärlig
Imperativ - tillsägelse
Intrikat - invecklat
Subtil – utstuderad, känslig
Subversiv – omstörtande
Kontemplativ - grubblande
Konklusion – slutledning
Ekvivalent – likvärdig
Evident - uppenbart
www.webbmagistern.se kan du lära dig nya smarta ord varje dag genom att tävla mot dig själv. Enkelt, allmänbildande och kul.
Men se upp – var noggrann med att du lär dig vad orden verkligen betyder och i vilket sammanhang du använder dem.

Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap