Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 smarta sätt att snabbt få den respekt som du förtjänar


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla människor vill få respekt. Men att få respekt av andra människor kommer inte lika automatiskt som en leksak i ett Happy Meal-paket. Det kräver också lite egen ansträngning. Ha tålamod och läs vidare.

1. Håll koll på dina känslor
Det är svårt att bibehålla sitt lugn när man kokar av ilska, frustration eller besvikelse inombords eller om man hamnar i en hetsig diskussion. Men det finns få saker som imponerar och skapar respekt bland andra människor som människor som kan hålla sina känslor i schack och visa upp ett kontrollerat och lugnt yttre. Bit dig i tungan och behåll lugnet. Höj inte rösten. Tänk innan du svarar. Tips som är enkla att förmedla, men svårare att genomföra – men ack så effektivt med lite träning och viljestyrka.

2. Visa att du är en problemlösare
Nu menar jag inte att du ska låtsas vara en ny MacGuyver som kan bygga raketkastare av tomma toarullar och rädda världen med en rulle silvertejp. Men alla människor uppskattar och respekterar de som inte bara står handfallna, utan kan ta tag i olika situationer istället för att också bara stå och gapa, förundras eller känna sig stött och förvirrad.
Var lite uppmärksam – låt inte känslorna ta överhand. Ta itu med problemet – inte konsekvenserna. Många som blir överraskade, upprörda och förvånade tänker inte rationellt. Det blir handlingsförlamade och ägnar mer tid och energi åt att förklara hur upprörda och stötta de är än att konkret tackla problemet.

3. Visa andra människor respekt
Det r viktigt att visa att man är ödmjuk, oavsett hur stort självförtroende och erfarenhet i en viss fråga man har. Ingen gillar dryga och stöddiga människor. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Att visa respekt ger respekt tillbaka.

4. Visa att du är en ledare
Det gör du inte genom att avbryta andra, peka med hela handen eller ständigt försöka övertyga din omgivning om att du alltid vet bäst. Verkliga ledare visar lugn, handlingskraft och beslutsamhet när det verkligen gäller. En bra ledare är bra på att kommunicera. Han/hon är tydlig, men också lyhörd och visar respekt genom att lyssna. En bra ledare tänker på sin klädsel och hållning. Rak i ryggen, flacka inte med blicken och vifta inte med armarna. Håll ögonkontakt med den du pratar med. Lyssna utan att avbryta. Prata lugnt och sakligt. Kom snabbt till saken och undvik alla meningslösa utfyllnadsord som ”typ”.

5. Håll vad du lovar
Eftersom så många människor nuförtiden gärna snackar utan att hålla vad de lovar, så blir du nästan unik om du gör det motsatta – håll ditt ord. Gör minst vad du har lovat, men gör gärna ännu lite mer. Kom i tid. Pålitliga människor inger respekt.


Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap