Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Fem tips för att hitta tillbaka till lusten igen


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Om du redan kört fast så mycket så att du inte ens kan gräva fram svar på sådana frågor från dig själv, så ta hjälp. Fråga föräldrar, vänner, syskon, släktingar, man eller fru, sambo eller särbo. De är viktiga resurser för dig. Be dem om hjälp. De vet vad du brukar prata om och göra som gör dig upprymd och glad. Du har kanske delat dina drömmar och planer med dem förut. Det spelar ingen roll om du inte alls känner samma glöd och entusiasm nu, lyssna bara på vad de har att säga och låta gamla minnen och tankar lockas upp till ytan igen. Återupplev känslan av hur det var att ha ett mål och att känna hur marken under fötterna brinner!

2. Det pratas alltid en massa om kriser i livet. 30-års kris. 40-års kris och 50-års kris. Jag tycker det bara är rent struntsnack!
Det finns inga sådana kriser.
Livet är tufft och ibland går saker och ting åt helvete, vare sig vi vill eller inte. Ingen människa kan gå genom tillvaron utan sorger, tårar och motgångar. Verkliga kriser är när vi drabbas av olyckor och när du eller någon anhörig blir svårt sjuk eller dör.

Att fylla 30, 40 eller 50 och plötsligt känna sig rastlös, förvirrad och osäker på allt man gjort (eller inte gjort) i livet, är ingen kris. Det är en fullt normal utveckling. Alla människor behöver stanna upp med jämna mellanrum och göra en "reality check". Reflektera en stund över vad vi gör, hur vi mår och vad vi vill göra. Det är oundvikligt och otroligt nyttigt för att inte bli gammal i förtid.
Men de här hållplatserna behöver inte alls inträffa när vi ska fylla jämnt. Det är bara samhället som bestämt att det "måste" vara så. Det är media som fortsätter att underbygga en gammal korkad, oskriven lag som säger att du måste krisa när du ska fylla 30,40 eller 50. Sanningen är att livet och tillvaron skiter fullständigt i din ålder när du ställs inför en riktig kris.

3. Se dig omkring i din närhet. Vad är det som får andra människor att hålla glöden vid liv? Fråga dem vad de gör för att motivera sig själva. Fråga vad de håller på med nu. Fråga vad de har för intressen, drömmar och planer. Det handlar inte om att härma dem, utan om att skaffa lite nya idéer och influenser. Det handlar om att ta reda på vad som är viktigt i ditt eget liv!

4. Bli inte förvånad om du plötsligt börjar se gamla intressen, drömmar och mål med nya ögon. Vi människor är så lättpåverkade. Det kan räcka med en låt på radion, en blick på ett gammalt foto, en röst eller en doft som väcker tankar och minnen till liv för att tillvaron ska vändas upp och ned, både på gott och ont. Om lusten för ett gammalt projekt vaknar till liv eller om du plötsligt hittar inspiration i saker och ting som du redan har i din närhet, så kämpa inte emot. Ta vara på känslan och spinn vidare från där du en gång slutade. Det är aldrig fel att bygga framtiden på gamla idéer. Gamla drömmar passar fint i nya kläder!

5. Om du känner dig uttråkad av ditt liv är chansen stor att du också är trött på dig själv. Du behöver tid på dig för att återupptäcka dig och varifrån du hämtar din entusiasm och motivation.

Som jag redan sagt, gillar jag inte ordet "kris".
Det känns tungt och svårt att tappa lust och motivation, men så länge du inte står på en pall med ett rep om halsen, är det ingen kris. Det är inget konstigt med att en dag plötsligt ifrågasätta allt i sin tillvaro. Det är ett sunt och nödvändigt uppvaknande. Kris - det skulle jag vilja påstå att det är om du bara fortsätter klampa fram genom livet och blunda för vad du egentligen vill göra!

Det är fegt att inte våga ifrågasätta sig själv då och då.

Det är modigt att med jämna mellanrum inse att livet inte riktigt ser ut som vi vill, men att det går förändra!

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap