Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hatar du förändringar? Grattis, det är helt normalt


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Utan att göra några andra jämförelser, så har de flesta av oss en sak gemensamt med den grekiske tusenkonstnären Arkimedes. Det sägs att när romarna bröt igenom förvaret i staden Syrakusa på Sicilien där Arkimedes bodde, så satt han så djupt försjunken i tankarna på ett matematiskt problem uppritat i sanden att han som sina sista ord i live förskräckt utbrast ”Rubba inte mina cirklar” när en romersk soldat plötsligt kom framstörtande och högg ned Arkimedes.

Liknelsen är rätt långsökt, men många av oss får problem när tillvaron rubbar våra egna cirklar i vardagen. Anledningen är att människan är ett vanedjur. Hur mycket vi än pratar om att det är viktigt att våga förändras för att utvecklas och växa som person, så blir vi ofta lika irriterade och förbannade varje gång vi tvingas acceptera förändringar i vardagen. Ibland kan det räcka med småsaker som att någon har satt sig på ”vår” plats i fikarummet eller på favoritkaféet eller att vår vanliga busshållplats har flyttat 10 meter p.g.a.. av vägarbete för att resten av dagens ska vara förstörd. Nya datorer, nya mobiltelefoner och annan modern teknik kan också ställa till det och äventyra humöret.

Orsaken till att vi gärna blir upprörda är att förändringar rubbar våra vanor och gör oss osäkra och rädda för att vi inte ska klara av nya saker. Rädslan för allt som är nytt och ovant sitter djupt rotad. Dessutom är den moderna människan så stressad, så att vi blir ännu mer stressade över att tvingas anpassa oss till nya saker som vi ”inte har tid” att rätta oss efter.

Tillhör du dem som tycker att ”det är bäst när allt är som vanligt” och känner hur du börjar koka inombords när de har möblerat om igen inne i snabbköpet, så kan det vara läge att lägga följande tips på minnet för att skona hjärta och humöret:

1. Strunta i sådant som du inte kan påverka
Ju fortare du lär dig acceptera att det finns massor av saker (t.ex. vädret, andra människor och idiotiska trender) som du inte kan påverka, desto snabbare slipper du jaga upp dig själv i onödan och förstöra din tillvaro genom att konstant vara arg och irriterad. Fråga sig själv: ”Kan jag göra någonting åt det jag är irriterad på”?
Är svaret ja, så gör vad som krävs för att bli kvitt problemet.
Är svaret nej, så sluta slösa värdefull tid och energi på andra försöka ändra på sådant som du inte kan påverka.

2. Acceptera att förändringar är en del av livet
Murar faller, gränser ritas om och osänkbara skepp förliser. Det kommer alltid att hända oförutsedda saker. Du behöver inte tycka om alla förändringar som tvingas på dig. Svär och klaga så mycket du vill tills du fått ur dig ilskan ur kroppen. Lär dig sedan att acceptera att förändringar är en naturlig ingrediens i livet. Saker och ting förändras hela tiden, vare sig vi vill det eller inte. Tillvaron blir skönare och stressen mindre i samma ögonblick som du inser att det är lönlöst att försöka kontrollera allt som händer. Acceptera att du inte kan påverka allt som händer och bli lite mer flexibel när det gäller att anpassa dina förväntningar på framtiden. Njut av att överraskas av livet istället.

3. Ge dig själv en ärlig chans att anpassa dig
Gör ett försöka att anpassa dig till nya rutiner och förändringar som du inte själv har bestämt. Se förändringar som en utmaning, men sänk kraven på dig själv att du måste kunna hantera nya saker och nya rutiner på en gång. Ge dig själv rimligt med tid för att lära dig behärska nya situationer.

4. Skaffa ett realistiskt perspektiv på förändringen
Tänk så här:
”Kommer den här förändringen att ha någon betydelse för mig om en månad?
Om ett halvår?
Om ett år?”
Om svaret är ”nej” eller ”inte särskilt mycket”, så har du själv direkt gett dig svaret på frågan – du har inget verkligt problem att oroa dig för. Varför då lägga ned värdefull tid och energi för att lösa ett problem som inte existerar?
Om du däremot kommer fram till att en specifik förändring kommer att påverka dig – antingen på kort eller lång sikt (eller kanske båda delarna) - så kan du använda den insikten för att motivera dig själv till att försöka anpassa dig till förändringen eller skapa ett alternativ till den.


Så där, lite att tänka på och må bättre av

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap