Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 tecken på att du har för höga förväntningar och vad du ska göra åt det


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Du är aldrig nöjd med något du gör
Bestäm vad som är rimligt. Det här kan vara svårt eftersom olika människor har olika åsikter om vad som är rimligt. Ett sätt är att se på det du gör när du känner dig lugn och avkopplad och kan se det ur ett mer objektivt perspektiv. Många saker som känns ”rimliga” när du är mitt uppe i något och hyperaktiv, kommer att kännas löjliga när du får lugna ner dig lite.

2. Ingen bryr sig om att lyssna på mig
Undvik ordet ”borde”. Ingen av oss kan kontrollera andra människor, även om vi ofta och gärna försöker. Människor beter sig som de beter sig av sina egna skäl. Istället för ”borde” andra, tänk på behov från ditt eget perspektiv, som att ”jag föredrar om” istället för att ”de borde.” Och kom ihåg – hur vänliga, stöttande och uppmuntrande andra än är så de allra flesta människor alltid främst intresserade av sig själva.

3. Folk ska alltid motarbeta mig
Inse dina begränsningar. Människor beter sig ofta illa mot oss på grund av sina egna begränsningar eller problem, inte för att de rent avsiktligt försöker göra livet surt för oss. Alla kan misslyckas med att leva upp till både sina egna förväntningar och på de förväntningar som andra har på oss på. Relationer har sina begränsningar. Det finns studier som visat att 69 % av alla relationsproblem i princip inte går att lösa och att de är ständigt pågående. Smarta par accepterar det och hittar sätt att gå runt problemen, istället för att ständigt hälla bensin på elden och hålla konflikten vid liv – eller förvärra den.

4. Det blir aldrig som jag har tänkt mig
Utvärdera dina egna förväntningar och var realistisk. Dina ständiga besvikelser bottnar kanske i orealistiska förväntningar. Om du tycker att du förtjänar något bättre, men att det är någon annans ansvar att fixa det, så är det smartare att lista ut hur du ska ordna den saken själv. Kom ihåg att du inte behöver hålla på med samma sak hela livet om du inte vill. Du kan när som helst ändra inriktning i ditt företag och hitta nya spännande områden att utforska. Du är ju en fri människa.

5. Jag har ingen energi
Många av oss ger upp för lätt. Vi orkar inte kämpa när det tar emot. Det beror på att vi har blivit så bekväma att vi inte orkar (eller vågar) ta oss ut ur vår komfortzon längre. Men gör det – börja göra saker som du inte tror att du kan, vågar eller orkar göra lite i taget. Och träna på att stanna kvar i mentalt obehag lite längre för varje gång. Ge inte upp bara för att det känns tungt och svårt. Ge dig själv en chans att ständigt komma över en ny gräns- och flytta fram den lite för varje dag/vecka/månad. Det är normalt att stöta på motstånd. För varje nytt steg du lyckas ta över din komfortgräns, desto starkare blir ditt självförtroende.


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap