Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

3 alarmerande tecken på att du lider av FOMO – och 6 livsviktiga tips på hur du blir frisk


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Fenomenet med att ständigt stressa runt och kolla alla sociala medier stup i kvarten, konstant kolla och dubbelkolla var vänner och bekanta befinner sig och vad de gör och att aldrig säga nej till någonting bottnar i en rädsla för att missa någonting. Problemet är så vanligt att det har fått ett eget namn FOMO – ” Fear of Missing Out”. Det innebär helt enkelt att många människor ger sig själv ångest för att de kanske missar något viktigt, samtidigt som de missar det viktigaste av allt – att ta vara på och leva i nuet.
FOMO handlar också om att du omedvetet tvingar dig själv till att göra sådant som du egentligen inte vill göra.


Svara du ja på följande frågor, så är saken klar – du har drabbats av FOMO:

1. Jag känner mig alltid ofokuserad, stressad och skjuter alltid upp saker till senare
Istället för att göra klart det du håller på med och koncentrera dig på en uppgift, så tackar du ständigt ja till nya saker att göra, gilla och tycka till om. Sak på sak läggs bara till på din kalender. Den växer fortare än du hinner klara av punkterna. Till slut är din agenda så fullsmockat att du blir svimfärdig av utmattning bara du tänker på den. Eftersom din agenda växer okontrollerat, så blir frestelsen att bara skjuta upp mer och mer saker till slut så överväldigande att du bara ger upp. Du börjar ägna mer tid åt att hitta på ursäkter som förklarar varför du inte hinner göra sådant som du lovat.

2. Jag slösar med pengar som jag inte har på saker som jag inte behöver
Rädslan för att stå utanför och anses ”otrendig” bara för att du inte har alla de senaste statusprylarna och syns på alla ”viktiga” fester och restauranger banar väg för en ekonomisk katastrof. Tack vare kreditkortsföretag och snabblån kan många människor hålla liv i illusionen av att vara hipp ett tag, trots att han eller hon egentligen inte alls har råd.

3. Jag känner mig överväldigad
Om du slutar tänka och aldrig vågar säga nej, så blir det till slut alldeles för mycket. Många som lider av utbrändhet har helt enkelt lurat sig själv att tro att de måste göra si och så för att inte hamna utanför. Det händer alltid alldeles för mycket och du kan aldrig hinna se, uppleva eller njuta av allt.


Och så här gör du för att bota din FOMA:

1. Acceptera att du lider av FOMA
Det är det första och viktigaste steget. Många försöker lura sig själva att de inte alls är beroende av andra människors åsikter, krav och förväntningar på vad måste göra, hur vi ska se och hur vi ska leva för att passa in. Erkänn för dig själv att du tycker det är jobbigt ibland att inte hinna med allt du vill göra – och allt som du tror att du måste se, göra och hinna med för att ”hänga med”. Så fort du har accepterat att du ställer orimliga krav på dig själv, så blir det också lättare att hantera problemet.

2. Säg nej oftare
Det värsta som finns är att säga ja fast du egentligen menar nej och blir tvingas till att ta beslut bara för att du känner dig trängd och stressad. Lär dig att säga nej oftare. Säg nej instinktivt. Det är lättare att ändra sig och att säga ja när du hunnit tänka efter lite i lugn och ro än att ändra ett ja till ett nej genom att tvingas hitta på trovärdiga ursäkter.

3. Ta en time-out
Stanna upp lite och andas. Titta på det som du har åstadkommit hittills och känns dig nöjd och stolt över det. Det är bara en illusion att du alltid måste ha mer, göra mer och synas mer. ”Tillräckligt” är ett ord som vi använder alldeles för sällan idag. Dämpa kraven på dig själv. Intala dig själv att du är tillräckligt rik, tillräckligt snygg och tillräckligt lycklig. Livet är ingen tävling. Skit i andra människors meningslösa statusjakt och korkade fåfänga.

4. Sluta jämföra dig med andra
Nobba devisen att om du inte syns på sociala medier, så finns du inte. Det är också bara en illusion av betydelse som den moderna mänskligheten hänsynslöst frossar i och utnyttjar för att lura varandra att tro att alla andra är så mycket mer framgångsrika och lever ett så mycket mer intressant, spännande och tillfredsställande liv än du själv. Sluta jämföra dig med andra. Inse att alla alltid ljuger på sociala medier. Var nöjd och glad med det du har och uppskatta din tillvaro för vad den är.

5. Släpp prestigen
Ta ett steg tillbaka och inse att det händer för mycket för att du någonsin ska hinna göra, se och uppleva allting. Du är ingen sämre människa bara för att du inte sett alla de senaste serierna som alla tjatar om eller inte har samlat på dig alla nya, ”viktiga” statusprylar att visa upp.

6. Bojkotta sociala medier
Orsaken till FOMA är tveklöst alla sociala medier. Skryt, avundsjuka och habegär har funnits i alla tider, men kraven och förväntningarna på att alla ska vara så rika, snygga, berömda och leva så fantastiskt aktiva och intressanta liv har skapats av hetsen på sociala medier. Lägg ner skiten eller börja åtminstone brutalt rationalisera den tid du tillbringar med att låta dig luras av andra människor skryt och lögner. Alla människor ljuger alltid på sociala medier. Så enkelt är det – tro ingenting annat.


Så där, lite att tänka på och må bättre av

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap