Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 superenkla sätt att bli bättre på att fokusera på dina mål


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det finns en massa saker som vi är missnöjda med och vill förändra och förbättra. Ibland får vi också för oss att idag ska det verkligen bli av. Vi bestämmer oss för att nu jävlar är det dags – och sedan räcker det med att det plingar till i mobilen om ett Sms för att vi totalt ska glömma bort vad det var vi skulle förändra. Men det finns enkla tips på hur du kan bli bättre på att fokusera på rätt saker och verkligen få saker att hända nu istället för att bara skjuta upp ”ditt nya liv” till imorgon.

1. Sätt upp tydliga mål
Det finns tusen saker som distraherar oss varenda dag. Ett sätt att bli bättre på att fokusera är att se till att identifiera dina mål. Vad är det du vill uppnå? Skriv ner exakt vad du vill åstadkomma och var specifik istället för att bara låta drömmarna surra runt i huvudet. Då blir det också lättare att koncentrera dig på vad du behöver göra för att nå dit du vill och blunda för meningslösa distraktioner.

2. Identifiera tidstjuvarna
Vi ser inte tidstjuvarna eftersom vi inte vill se dem. Vi låtsas som om mobilen, datorn och surfplattan inte är ett problem som hindrar oss från att förverkliga våra drömmar. Men alla sociala medier innebär frestelser som de flesta av oss inte kan motstå. Det är alltid enklare och mindre ansträngande att titta vad andra har för sig än att ta tag i sina egna drömmar. Vågar du rannsaka dig själv? Bli bättre på att identifiera vilka tidstjuvar du har förutom sociala medier. Då blir det också lättare att effektivt mota dem redan i dörren.

3. Bryt ned stora mål i mindre delmål
Sätt upp ett stort slutmål, men dela upp vägen dit i mindre delmål. Se till så att varje delmål är specifikt och överkomligt – men var noggrann med att inte göra delmålen för lätta. Det måste finnas ett motstånd och en utmaning, annars finns det inget att fira när du löst uppgiften. Se också till att fira när du gjort klart varje delmål – det är du värd – och det gör det också lättare att ta dig an nästa steg.

4. Dokumentera allt du gör
Lita inte på ditt minne. Du minns mycket mindre än du tror. Dokumentera allt du gör, så blir det också mycket lättare att fokusera på vad det är du vill åstadkomma. Skapa en anslagstavla med din resa från början till slut så att du kan se den varje dag. Att få svart på vitt att du har uppnått delmål på vägen gör att du får konkret bekräftelse på att du verkligen tar ett steg i rätt riktning. Dessutom hjälper det dig att hålla motivationen uppe.


Så där, lite att börja med

Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap