Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 tips för att lära dig ta snabbare beslut


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du vet själv hur irriterande det är med människor som velar och aldrig verkar kunna bestämma sig. Men du är ju likadan själv ibland, eller hur? Och allt vi gör genom livet baserar ju sig på olika beslut. Men oavsett om du tillhör de som överanalyserar allting, är perfektionist, har ovanan att skjuta upp saker och ting eller bara allmänt osäker och velig, så går det att lära sig att ta snabbare beslut. Och kom ihåg att om du inte tar ett beslut, så låter du någon annan välja åt dig. Ovanan att inte våga ta beslut och hoppas att det löser sig ändå kommer bara att resultera i att du låter livet styra dig istället för att det är du som har kontroll över hur din tillvaro ska se ut.

1. Använd 2 minuters-regeln
Deadlines är alltid effektiva. Man tar saker och ting mer på allvar när det finns en gräns att hålla sig inom. Att ge sig själv max två minuter för att fatta ett beslut är en bra träning för att bli snabbare på att bestämma sig som effektivt ger resultat. Efter hand kan du sänka tiden till 1/5 minut eller 1 minut.

2. Förenkla – tänk svart eller vitt
Det finns oftast en massa saker som surrar i huvudet när vi ska fatta beslut. Ju mer tid vi har på oss, desto fler tankar hinner samlas – och desto mer saker som ska vägas för och emot, analyseras och tänkas igenom. Varje litet moment får konsekvenser som vi gärna vill tänka igenom innan vi bestämmer oss. Men det är också precis det här som är roten till vår obeslutsamhet – vi har för många för- och nackdelar att gå igenom. Förenkla processen genom att brutalt rationalisera och generalisera – tänk antingen bra eller dåligt, svart eller vitt. Det gör att du snabbt lär dig sortera bort tankar som är helt överflödiga och bara tar onödig plats i din beslutsprocess.

3. Fokusera på här och nu
Det går ju inte att ha facit på förhand. Vi kan aldrig veta vilka konsekvenser de val vi gör får för framtiden. Ofta blir vi så överväldigad av att försöka tänka flera steg framåt, så att helhetsbilden blir alldeles för stor. Men ibland måste vi våga blunda för det stora perspektivet. Vi måste tänka mer här och nu - och kanske chansa lite, gå på magkänsla. Det är för mentalt slitsamt att ständigt försöka överblicka (och tro att man kan kontrollera) alla framtida konsekvenser våra beslut eventuellt kan resultera i. Ta ett beslut baserat på den aktuella situationen och på vad som kan göra nästa steg i processen så bra som möjligt.

4. Våga tänka tanken på att välja fel
Rädslan för att välja fel gör att vi skjuter upp beslut i tid och otid – eller så väljer vi att välja att inte bestämma oss och hoppas att det går bra ändå eller att någon annan ska ta ansvaret och välja åt oss. Men ibland är det bättre att fatta ett beslut som visar sig vara mindre bra än att inte bestämma sig alls. Med ett felaktigt beslut i bagaget kan vi alltid lära oss något nytt till nästa gång – och kanske även välja att fatta ett nytt beslut. Att inte våga bestämma sig alls är att ge upp kontrollen över sitt eget liv.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap