Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 enkla sätt att skapa ett inre lugn


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Tillvaron snurrar på snabbare än någonsin. Tempot i samhället har aldrig varit mer uppskruvat än idag och kraven bara ökar på att vi ska vara effektiva, lyckliga och framgångsrika. Alla sociala medier hetsar oss att jämföra och tävla med våra medmänniskor. Tanken att det här är ett race som aldrig någon kan vinna hinner aldrig ifatt oss. Tillfällena för vila och eftertanke blir bara färre och färre – så de måste du själv skapa.

1. Tro inte att du vet allt
Det är lätt att bli vänkretsens Dr Phil – en person som verkar ha svar på allt och alltid kan ge goda råd. Om du är en sådan person, så sluta med det. Att ständigt låta sig uppslukas av andra människors problem dränerar dig på energi. Lät dig säga ”Jag vet faktiskt inte”. Att tro att man vet allt själv gör dessutom att det blir lätt att se ned på folk i sin omgivning, även om du kanske inte själv uppfattar dig som en besserwisser.
Erkänn för dig själv att du inte vet allt. Det finns alltid något nytt att lära av andra. Bli bättre på att lyssna och våga lyssna även på dem som dina fördomar har lärt dig inte har något vettigt att säga. Det finns en anledning till att människan har två öron och bara en mun.

2. Lyssna på din inre röst
Vill du verkligen gå på den där festen? Känner du att du hellre vill vara hemma istället för att gå med kollegorna ut efter jobbet? Våga lyssna på din inre röst – den som säger vad du verkligen vill och inte vill göra. Lära dig säga nej tack lite oftare. Och det rådet gäller i alla sammanhang, såväl sociala som på jobbet. Strunta i alla ”måsten” och ”borde” som vräks över dig varenda dag. Tänk lite mer på dig själv och på dina egna behov. Det är inte ditt ansvar att bränna ut dig för att uppfylla alla andra människors krav och behov.

3. Gör din röst hörd
Våga vara lite mer öppen och rak på sak. Älskar du någon, så säg det. Har du dåligt samvete för något, berätta det. Och fortsätt i samma stil. Att bära på oförlösta tankar – ånger – gör att vi aldrig kommer vidare i livet. Det finns kanske bättre eller sämre tillfällen i tillvaron att lätta sitt hjärta på, men generellt sett är det alltid bättre att säga vad du tänker nu istället för att en dag längre fram ångra att du aldrig sa det där du ville säga. Livet är kort och döden är oändlig.

4. Lev i nuet
Det är lättare sagt än gjort, men försök. Planera inte ihjäl din tid. Ge utrymme för spontana infall, galna idéer och plötsligt uppbrott. Bryt gamla trötta mönster. Gör saker som du inte tror att du kan, får eller borde göra nu. Du kan varken påverka det förflutna eller framtiden. Fånga ögonblicket, lev nu och gör det allra bästa av stunden du upplever.
Ibland är här och nu det allra, allra bästa vi har.

5. Meditera
Det är varken 70-talsflummigt, religiöst betingat eller en meningslös hobby bara för gamlingar och övervintrade hippies – tvärtom. Anmäl dig till en kurs. Det är lätt att lära sig grunderna för hur man andas rätt, kopplar bort sitt medvetande och slappnar av, sedan kan du fortsätta på egen hand. Det kommer ge dig en sinnesro som du aldrig förut upplevt – och som alla moderna, sönderstressade människor behöver.

Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap