Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 smarta knep för att hitta ditt rätta jag och skapa ett nytt och bättre liv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Är du bitter för att tillvaron suger? Är du sur för att du går kvar på ett trist, meningslöst jobb och för att det känns som om hela livet bara rusar förbi dig i hundra knyck?
Du är inte ensam.
Men det fina är att det inte behöver vara så svårt att förändra sig själv och skapa bättre möjligheter för att bli den du vill vara och göra det du vill göra.

1. Gör det nu – inte imorgon
Är du trött på dig själv och på det liv du lever, så skapa möjligheten till förändring och sluta vänta på att det kanske ska dyka upp bättre tillfällen eller andra människor som ska hjälpa dig. Andra människor har inget ansvar för att göra ditt liv lättare eller roligare. Det är din egen uppgift. Bestäm dig för att det är nu du ska våga förändra dig. Återinvestera i dig själv genom att lyfta fram alla dina bästa egenskaper och fokusera på allt som du har lyckats med genom åren. Det blir grunden till att bygga dig nya och bättre, mer drivna och energiska jag. Sluta tänka – jag gör det imorgon istället. Tänk – det är nu eller aldrig. Och tänk – det är aldrig försent.

2. Ta reda på vad du verkligen vill
Rannsaka dig själv och var brutalt ärlig. Ta reda på vem du vill vara och vad du vill göra. Det kan du också göra genom att ta reda på vem du inte vill vara och vad du inte vill göra.

3. Ha tålamod
Inse att du inte kan skapa ett nytt och bättre jag över en natt. Det finns ingen quick-fix. Det här är en process som måste få ta tid – så ha tålamod. Du blev inte den du är nu över en natt heller. Din identitet är något som formats under många år – men var inte orolig. Det behöver inte ta lika lång tid att stöpa om dig själv nu, men räkna med att det kommer att ta tid ändå. Var beredd på att konfrontera och slå tillbaka dina ovanor och negativa tankar.

4. Våga be om hjälp
Det kvittar hur driftig och fokuserad en person är, alla behöver en hjälpande hand då och då. Våga be om hjälp. Be om råd. Skaffa en mentor. Våga lyssna på positiva människor som kan erbjuda lite andra perspektiv på dina funderingar och planer.

5. Säg nej!
“Nej”, är inget skällsord.
“Nej” kan många gånger vara det bästa och mest effektiva ord du kan använda för att få en positiv effekt om du vill förändra dig och din tillvaro. Bli uppmärksam på att det kan vara människor i din omgivning – det kan vara chefer, arbetskamrater, vänner eller t.o.m. familjemedlemmar – som begränsar och håller dig tillbaka. Det är inte alltid så lätt att se på hur någon bestämt sig för att förändras och sedan verkligen tar tag i sitt liv. Var beredd på att det alltid finns människor som vill hålla dig på mattan istället för att själva anstränga sig och förändra sina egna liv. Lär dig att säga nej när du verkligen menar nej. Säg inte ja av gammal ovana eller för att slippa bli betraktad som tråkig, osolidarisk eller besvärlig. Det här är ditt liv.

6. Stå för vem du vill bli och vad du vill göra
Det här hänger förstås intimt ihop med den förra punkten. Om du verkligen ska lyckas skapa förändringar, så måste du vara tuff och tro på dig själv. Fokusera mer på dina egna behov än på att ständigt uppfylla andras. Var beredd på att folk kommer att klaga och kanske kalla dig för egocentriskt och självupptagen – men det ska du strunta i. Du har bara ett liv och det är du själv som bestämmer hur du vill leva det. Självförtroende är inte synonymt med arrogans, även om vissa i din omgivning kanske antyder det. Självförtroende är bränslet du behöver för att komma någonvart.

Så där, lite att börja med

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap