Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 tecken på att din inre kritiker håller på att ta över ditt liv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Rösten du hör i ditt huvud säger aldrig några snälla saker. Det är en röst som bara påminner sig om dina brister och svagheter, som ältar gamla misslyckanden och som kallar dig värdelös, dum och oduglig. Det är en röst som vi alla ruvar på. Skillnaden är att det finns de som lärt sig tämja den där rösten. Här är fem varningssignaler på att din inre kritiska röst har tagit kommandot över ditt liv.

1. Du jämför dig ständigt med andra

Det brukar inte vara några snälla saker vi säger till oss själva när vi jämför oss med andra människor. Hade en god vän sagt samma sak till oss hade vi tveklöst sagt upp bekantskapen. Ändå accepterar vi att vi ständigt kallar oss själva värdelösa, dumma och misslyckade i jämförelse med andra. Varför kan man ju undra …
Gör så här: Acceptera att du har negativa tankar om dig själv, men inse att de inte behöver vara befogade bara för att du ofta säger nedlåtande saker till dig själv.

2. Du blir aldrig nöjd
Ingen blir bra nog för din inre kritiker. Alla gör allt så mycket snabbare, snyggare och bättre – tror du. Men när är det egentligen tillräckligt bra?
Gör så här: Jämför dig bara med dig själv. Sänk dina egna krav ett snäpp om du tycker att du aldrig riktigt blir nöjd. Anpassa dina ambitioner efter dina förmågor. Vi har oftast mycket högre krav på oss själva än på andra människor.

3. Du är beroende av sociala medier
Det här är direkt kopplat till de två föregående punkterna. Sociala medier är en livsfarlig grogrund för dåligt självförtroende. På Facebook och Instagram är alla så perfekta, smarta, snygga och framgångsrika. Det är lätt att bli fartblind och tro att du är så mycket sämre än alla andra om du ständigt jämför dig med andra på nätet.
Gör så här: Inse att alla alltid ljuger. Koppla ned och logga ur. Börja med att vända sociala medier ryggen en timme om dagen. Med lite träning kan du snart befria dig från internet en hel dag åt gången.

4. Du oroar dig konstant
Din inre kritikerrösts viktigaste uppgift är att se till att du aldrig vågar dig ut ur din komfortzon. Det gör den genom att fylla dina tankar med oro och rädsla. Problemet med den här sortens negativa tankebanor är att de ofta blir självuppfyllande.

Gör så här: Rannsaka din oro och rädsla. Utmana din kritiker. Fråga dig själv; ”Är det här något som jag verkligen är rädd för” Är min rädsla och oro befogad? Svaret blir ofta nej. Kan du göra något åt det du oroar dig för, så gör det. Kan du inte, så släpp den tanken och gå vidare.

5. Du känner dig osäker i dina relationer
Det här kan handla både om vänner och partners. Du är rädd för att de ska ”genomskåda” dig och upptäcka att du kanske inte alls är så bra som de tror och därför inte värd deras kärlek eller vänskap. Och börjar du leta efter brister och svagheter så kommer du inte bara att hitta dem – din inre kritiker kommer också att överdriva dem rejält.

Gör så här: Ifrågasätt din osäkerhet. Är den verkligen befogad? Fokusera på dina styrkor och fina egenskaper. De är värda det.

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap