Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

4 sätt att övertyga dig själv om att du verkligen är värd allt bra som händer dig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

”Bluffsyndromet” är ett numera mycket vanligt fenomen. Det innebär att vi ofta (och helt i onödan) får dåligt samvete för att vi lyckas med saker och ting och intalar oss själva att vi inte förtjänar att vara glada, tillfredsställda och framgångsrika. Vi känner oss som en bluff och väntar bara på att bli avslöjade, trots att vi kanske jobbat hårt för att nå ett mål. Många gånger orsakas ”Bluffsyndromet” av att vi lägger ned alldeles för mycket tid på att oroa oss för att inte duga till och tänka på hur andra människor bedömer oss. Märkligt nog drabbas både människor med bra och dåligt självförtroende av det här problemet.


Här kommer några tips på hur du kan bli kvitt dina ”Bluffkänslor”:

1. Belöna dig själv
Ge dig själv en belöning när du har nått ett mål. Fira och var stolt över vad du har åstadkommit. Det här är särskilt viktigt för alla oss som är egenföretagare och inte har någon som kan dunka oss i ryggen och säga ”Bra gjort”. Alla vi som inte jobbar på ett företag där man har chansen att bli utvald till ”Månadens anställde” måste våga hyllas våra egna framgångar, stora som små, oftare. Skriv upp allt som du har gjort och är stolt över och fira det.

2. Det är bra att vara självkritisk – till en viss gräns
Det är en bra egenskap att inte alltid kompromissa och välja den enklaste utvägen. Självkritik visar att du är engagerad och verkligen bryr dig om vad du sysslar med. En hemlighet med att nå sina mål är att engagera sig tillräckligt mycket för att samtidigt våga förändras och bryta gamla mönster för att hitta nya vägar. Det är väldigt vanligt att framgångsrika människor – vetenskapsmän, skådespelare, författare och idrottsmän- och kvinnor – drabbas av bluffsyndromet. Människor som vi upplever som självsäkra tvivlar också på sig själva i perioder. De känner skuld och upplever sig ovärdiga sina framgångar. Men om de har lyckats komma över känslan av att de inte förtjänar allt bra som de har åstadkommit, så kan du också lära dig att slå bort det tvivlet.

3. Dokumentera dina bedrifter
Skriv ned allt som du har lyckats med. Dokumentera alla dina bedrifter i text och bild. Antingen kan du göra det på en stor anslagstavla eller som ett bildspel i datorn. Huvudsaken är att du varje gång ditt självförtroende börjar vackla, så kan du påminna dig själv om hur energisk, ambitiös och framgångsrik du faktiskt har varit hittills genom att regelbundet titta på din ”hyllningstavla”.

4. Tillbringa mer tid med positiva och inspirerande människor
Det är lätt att dra sig undan när man känner sig osäker, misslyckad och misstror sig själv. Men undvik att falla för den enkla utvägen. Det går mycket lättare att snabbt komma på fötter igen och få tillbaka självförtroendet om du umgås med människor som brukar kunna peppa och inspirera dig. Det kan räcka med en fika med en inspirerande bekant för att dina tvivel ska vara som bortblåsta igen.
När det gäller personer som bara klagar, alltid tvivlar och sprider negativa tankar, så är förhållandet det motsatta – spendera så lite tid du kan med den typen av människor. Det kvittar om det är någon som inte medvetet försöker sänka din självkänsla, det räcker med att han gärna ältar gamla misslyckanden för att påminna dig om brister och dåliga erfarenheter och därmed hålla självförtroendet i höjd med anklarna.

Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap