Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 tips för att bli superproduktiv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Sätt egna deadlines, vänta inte på att andra ska sätta dem åt dig
Vi är så vana att andra människor säger till oss vad vi ska göra och när vi ska göra det att vi har förlorat förmågan att själva sätta upp deadlines. Det börjar redan när vi är barn. Våra föräldrar säger åt oss när vi ska tvätta händerna, äta, göra läxorna och gå och lägga oss. I skolan bestämmer sedan lärarna och sedan är det chefen på jobbet som delar ut uppgifter. Vill du bli framgångsrik (i vad det än gäller) handlar det om att sätta upp egna mål och deadlines – och hålla dem. Egna deadlines får dig att tänja på gränserna och utmana din kreativitet. Bli proaktiv.

2. Hushåll med din tid
Tid är alltid en bristvara. Ingen har mer än 24 timmar per dygn att utnyttja. Det är den bistra sanningen. Bli mer uppmärksam på hur du använder din vakna tid. Tänk på din tid som pengar på ett bankkonto. Håll koll på timmarna som om de vore dina surt sparade slantar. Gör en tidbudget, så blir det lättare att se var du slösar bort värdefull tid och vad du kan ägna de timmarna åt istället.

3. Fokusera på dina styrkor, inte på att förbättra dina svagheter
Det är ett vanligt misstag att lägga mest tid och energi på att fokusera på sina brister. Det är smartare att fokusera på sina styrkor. En styrka är ju något som du redan har och behärskar. Det är något du kan använda och bygga vidare på. Det jobbiga med att fokusera på sina svagheter är att du måste börja från början och bygga upp något som inte finns.

4. Gör det viktigaste först
Många tar itu med det senaste som landar i knäet. Det är aldrig särskilt produktivt. Prioritera så att du ägnar dig åt de viktigaste sakerna först och de mindre viktiga när du får tid över. Gör inte saker i den turordning de dyker upp.

5.Gapa inte över mer än du kan svälja
Det är lätt att överdriva och ta på sig mer än man klarar av när man är inspirerad, känner sig energisk och motiverad. Men tänk lite strategiskt. Var smart. Hushålla med din tid och dina krafter. Var realistisk när du sätter igång med saker och ting.

6. Använd din hjärna till att tänka, inte försöka komma ihåg saker
Det är omöjligt att komma ihåg allt, så försök inte ens. Ett populärt (och klokt) ordspråk säger att ”du har redan glömt mer än du redan vet”. Det betyder att du har fått så information att det inte finns en chans att du ska komma ihåg allt genom att försöka lägga det på minnet. Bli bättre på att organisera dina tankar – skriv listor, använd särskilda anteckningsböcker för olika projekt.Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap