Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Bli med barn - tips


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Här får du de senaste rönen om att bli med barn och vi hoppas att tipsen hjälper dig att bli gravid snabbare och lättare. Att bli med barn är inte alltid en säker och lätt sak och även för den som är under 35 år kan det vara svårare än man kanske förväntar sig. Även när du är mest fertil, ungefär i mitten av tjugoårsåldern är chansen att bli gravid bara 25 % under en cykel.

Det finns många olika faktorer som kan påverka din fertilitet. Här kommer en lista som kan hjälpa dig att bli gravid lättare, många av dem är bevisade av vetenskapen.

1. Ha koll på din menstruationscykel
Det första och viktigaste du måste ha koll på om du vill bli gravid är din egen menstruationscykel så att du vet när du har ägglossning. Du är mest fertil två dagar före ägglossningen. Att ha sex efter ägglossningen är ofta för sent för att du ska bli gravid. Ett viktigt tecken på kommande ägglossning är förändringar i livmoderhalsens slem som kommer flera dagar före ägglossningen. Att kartlägga livmoderhalsens sekret är ett bra sätt att förbättra dina chanser att bli gravid.

2. Kan man äta rätt för att bli med barn?
Det finns många undersökningar som visar starka statistiska samband mellan viss diet och chansen att bli gravid:

 • Undvik transfetter.
 • Använd mer omättade vegetabiliska oljor i din matlagning. Det förbättrar insulinresponsen i kroppen. Samma sak gäller nötter, frön och kallvattensfiskar som lax och sardiner.
 • Ät mer protein från växtriket som bönor, ärtor, sojabönor och tofu. Du gör det för att ersätta proteinet du annars får från djurriket.
 • Välj fiberrika och långsamma kolhydrater som färsk frukt, fullkornsprodukter och grönsaker.
 • Drick standardmjölk istället för lättmjölk eller ät åtminstone lite fettrikare yoghurt en gång om dagen.
 • Öka ditt intag av B-vitamin till 400 mikrogram om dagen och ta en multivitamin.
 • Ät extra järnrikt genom att äta mer spenat, bönor, och tomater.
 • Minska mängden koffein du får i dig från kaffe, te och coladrycker.
 • Drick mer vatten.
 • Män kan gärna öka intaget av vitamin E och zink för att förbättra kvaliteten på spermierna.

 • 3. Så här kan du ändra i din livsstil för att lättare bli med barn.
 • Sluta röka. Gifterna i cigaretter gör att äggen åldras och skadar äggledarna.
 • Lagom motion förbättrar chanserna att bli gravid. Många undersökningar rekommenderar 30 minuter lättare motion varje dag för att öka chanserna att bli gravid.
 • Försök att göra din vikt så nära idealet som möjligt. Omkring 40% av alla kvinnor som inte får ägglossning befinner sig på fel sida om viktidealet – antingen överviktiga eller underviktiga. Ett BMI på mellan 20-25 ökar chanserna att bli gravid.
 • Stressa av. Djupandning, Yoga, Tai chi eller avslappningsövningar kan hjälpa till att skapa ett lugn som i sig gör det lättare att bli gravid. Undersökningar har visat att kvinnor som jobbar med att slappna av mer förbättrar sina chanser att bli gravida med upp till 50 %.

 • 4. Sexställningar för att bli med barn lättare.
  Många människor tror att missionärspositionen, med mannen ovanpå , innebär att mannens spermier kommer närmare livmodern, medan andra anser att det är mer optimalt att mannen kommer in i kvinnan bakifrån. Det finns inga undersökningar som stöder någon sexuell position mer än en annan för möjligheten att bli gravid. De flesta experter på fertilitet anser att eftersom så många miljoner spermier kommer in så kommer de flesta att simma mot ägget oavsett sexuell ställning. En del experter rekommenderar att kvinnan ligger lite högre med en kudde under rumpan i fem minuter efter sex för att öka chanserna genom att hålla kvar spermierna i vaginan så länge som möjligt. Det finns inga bevis för att det skulle göra skillnad.

  5. Extratips om att bli med barn.
  Gör sex roligt. Ni kommer att hålla på med det mycket så varför inte göra det mer spännande och njutbart. Om ni slappnar av och inte får allt att handla om att göra barn så kommer ni båda att ha det så trevligt under tiden att ni försöker att ni verkligen vill göra det ofta. Män med lågt antal spermier kan rekommenderas att ha samlag varannan dag för att bygga upp antalet spermier. Din doktor kan också rekommendera att din partner undviker att få utlösning under dagarna som leder fram till din mest fertila period. Å andra sidan så visar en del studier att män som inte får utlösning på en vecka kan ha lägre fertilitet beroende på att så många spermier har blivit gamla och mindre livskraftiga.

  6. Saker att undvika när du försöker bli med barn.
 • Kaffe. En del studier visar att så lite som en kopp espresso om dagen kan minska kvinnors chanser att bli med barn med upp till 50 %. Och samma sak kan gälla mannens spermiekvalitet.
 • Alkohol. En del experter säger att alkohol är okej i måttlig mängd.
 • Stress. En del människor, företeelser och platser ger dig ångest. Försök att undvika onödig stresstillfällen när du försöker bli gravid.
 • Kemikalier. Flera studier visar tydliga samband mellan låg fertilitet och närvaron av många vardagliga kemikalier. Försök att inte utsätta dig för detta (måla inte om, använd inte farliga medel).
 • Män kan undvika för mycket cykling, varma bad och se till att använda löst sittande kläder så att de inte överhettar miljön för de känsliga spermierna.
 • Träna inte för hårt. Det är helt enkelt farligt att var i för bra form om man vill bli gravid. En studie visar att kvinnor som tränar fyra timmar eller fler per vecka minskar sina chanser att bli gravida med runt 40 %. • Till sist.
  Det finns många rön, studier och husmorstips för att bli med barn. Använd dem som känns hälsosamma och vettiga för dig och försök framför allt att inte stressa upp dig för mycket. Läs också om hur du tar hand om dig själv när du känner dig nedstämd

  Lycka till

  Lästips som andra har gillat

  Lyckliga relationer - 228 hemligheter om hur man gör en bra relation - fantastisk

  ”Det som jag gillar bäst med boken är att den har tydliga konkreta beskrivningar, lättläst. Boken lyckliga relationer har hjälpt mig att bli en bättre partner och en närmare relation med tjejen – jag kan verkligen rekommendera alla att läsa boken!”
  Johan Lindberg, Gävle

  "Här har vi en bok som skulle kunna rädda tusentals förhållanden varje år. För mig är det tyvärr försent. Om jag hade läst den här boken två år tidigare så kanske min älskade hade varit kvar hos mig. Tack ändå."
  Vill vara anonym

  "Jag gillar att det går att använda boken som en manual och att testa saker varje dag. Alla tips passar ju inte alla men många gör det och jag och min fru har en bra relation men med den här boken kommer den garanterat att bli som ni lovar – fantastisk. Allt handlar om att jobba för det."
  Jonas Svensson, Stockholm

  ”Att hålla en relation varm och levande är ett arbete och den här boken hjälper verkligen till med det arbetet. Tack för att ni har skrivit den.”
  Karin Lindgren, Vallentuna

  "Jag gillar att den har så olika tips. Det gör att den kan passa alla som vill hålla sin relation vid liv. Själv har jag gömt den och använder den för att överraska min fru och bli lite mer spontan och mindre gnällig. Det fungerar."
  Thomas Bengtsson, Skogås

  "Jag älskar den. Tipsen, formatet, påminnelserna om att man faktiskt måste jobba lite för att hålla lågan vid liv. Tack."
  Christina Karlsson, Göteborg

  "Det bästa är att man kan ha den när det blir lite tråkigt i en relation. När hösten slår till och man gärna blir sittande som två påsar framför TV:n. Boken ger så bra tips om hur man får upp energin och suget igen. Jag har till och med fått med min man på en date. Det trodde jag aldrig."
  Veronica Robertsson, Göteborg

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

  Artikeln är skyddad med Google authorship

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

  Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

  Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


  Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
  Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap