Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 överraskande enkla lösningar på att bli både framgångsrik och lyckligare


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Studier har visat att vi i genomsnitt tänker ca 90 000 tankar om dagen – och att 60 000 av dem bara är upprepningar. Förenklat uttryckt är vi alltså ganska enkelspåriga. Vi tänker samma saker om och om och om igen. Dag in och dag ut. År efter år.
Har du vågat fundera på hur många av de här tankarna som är negativa och som handlar om oro – och i stor utsträckning inbillad oro?
Om du är som de flesta andra, så fokuserar du förmodligen också mer på dina negativa tankar än på sina positiva och kreativa. Psykologer har fastställt att 60-70 % av våra tankar är nedlåtande, destruktiva och

Det stora problemet med att ständigt låta oro och gnäll skölja över oss är att de negativa tankarna ofta blir självuppfyllande.
Men varför håller vi då på så här?
Vi har ju faktiskt tillräckligt mycket makt över vårt medvetande för att bestämma vilka tankar som vi vill hålla kvar och vilka som vi vill skjuta undan. Nu ska du få lära dig att styra tankarna åt rätt håll. Att tänka rätt låter dig också tänka mer positivt och gör dig både lyckligare och mer framgångsrik, oavsett vad du sysslar med.

1. Sätt igång bara
Det låter så enkelt – och det är så enkelt! Istället för att fundera så mycket, så sätt igång bara. Gör det som känns lättast och enklast att få klart på en gång. Genom att göra klart en sak – oavsett hur löjligt liten eller obetydlig den än är – så ger du dig själv en kick som hjärnans belöningssystem kommer ihåg och som kommer att göra den (dig) beroende av nya framgångar, vilket i sin tur leder dig till att fortsätta göra saker som skickar positiva signaler till din belöningshungriga hjärna.

2. Tänk på vad du tänker
Välj dina ord när du låter din inre röst prata med dig. Lyssna på vad du säger till dig själv och avbryt rösten varje gång den börjar bli negative och nedlåtande. Ersätt alla negativa ord mot positiva. Prata inte om din brist på kunskap, självförtroende eller motivation. Lyft fram alla dina positiva egenskaper och påminn dig om dina tidigare framgångar. Genom att ändra dina tankar kan du också förändra ditt liv.

3. Fokusera på tro istället för på tvivel
Alla människor tror på någonting och det behöver inte innebära tro i någon religiös mening, men tror det gör vi alla. Det finns ingen objektiv sanning som vi kan luta oss emot. Tvivel är bara en tanke, varken mer eller mindre. Tvivel är en negativ tanke som begränsar oss i onödan. När vi tänker ”Äh, det här kommer aldrig att gå”, så är det en övertygelse som är tillräckligt stark för att se till att vi faktiskt också misslyckas. Om du istället tänker ”Det här fixar jag”, så blir den övertygelsen precis lika stark och resulterar dessutom i att du klarar det du tänkt göra. Hemligheten med att alltid lyckas är alltså att tänka om och tänka rätt – och tro på dig själv istället för att låta rösten i ditt huvud lura dig att tro att du är för feg, för dum eller för obildad.

4. Var öppen för allt
Det finns inga tillfälligheter, bara möjligheter som vi väljer att göra något av eller inte. Redan den gamle psykiatern C. G. Jung var inne på att slumpen inte är någon tillfällighet och myntade en gång begreppet synkronocitet – det betyder ”meningsfull slump”. Hans teori var att det finns ett samband mellan synkronocitet och vår intuition, vårt undermedvetna handlande, eller vår magkänsla om du så vill. Det skulle i så fall innebära att vi många gånger till stor del omedvetet själva väljer vad som händer runt oss och sedan ofta kallar det för en slump eller ren tillfällighet. Vi styr helt enkelt våra tankar till en handling. Vi handlar efter en impuls, men det är en mer eller mindre medveten impuls som bygger på det vi tror att vi vill göra eller på vad andra förväntar sig att vi ska göra.
Våga därför vidga dina vyer lite mer. Ta av skygglapparna och spola alla gamla fördomar. Höj blicken och öppna dig för nya möjligheter. Ibland ser vi helt enkelt inte skogen för bara träden …

5. Hitta dina egna mål
Slösa inte tid och energi på att sträva efter saker som du egentligen inte alls bryr dig om. Bry dig inte om vad andra tycker att du ska satsa på. Goda råd är just bara det – råd – och inga definitiva beslut. För att leva ditt eget liv måste du också ta egna beslut och göra det som du helst vill göra och sluta ge efter för andra människors krav och förväntningar på dig. De har egna liv att ta ansvar för.


Så där, lite att börja med

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap