Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

24 tips som ger dig balans i livspusslet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

För de allra flesta människor handlar inte lösningarna på livspusslet om att göra bättre scheman och organisera sig smartare – det handlar istället om att förenkla sitt liv genom att välja och prioritera. I den här artikeln får du tankar och råd som kan hjälpa dig att bit för bit komma närmare ett mera balanserat liv som passar just dig bättre.

Här är dina tips för en bättre balans i livspusslet:


1. Gör en lista över de fyra, fem viktigaste sakerna i ditt liv. Vad värderar du mest? Vilka fyra, fem saker vill du ägna din tid åt? Att få ihop pusslet börjar med de här prioriteringarna och med att skapa utrymme i ditt liv för det du verkligen vill göra. Skriv gärna en lista på de här sakerna, så att du ser dem ordentligt.

2. Utvärdera dina åtaganden. Allt från jobbet, hemmet och barnens aktiviteter till dina fritidsaktiviteter och andra projekt. Tänk på vilka av de här aktiviteterna som verkligen ger dig det du vill ha tillbaka och jobba för att släppa eller förändra de aktiviteter som inte ger dig vad du vill ha.

3. Rensa kalendern. Det är det enda sättet att hålla sig stressfri idag. Att ha en fulltecknad kalender och vara styrd av den gör dig inte till en modern och cool person, det gör dig till kalenderns slav. Att se till att kalendern är tom från onödiga och meningslösa saker gör dig fri. Använd din fria tid till att göra saker som du tycker om. Ljug om du måste, men sträva efter fler blanka blad i kalendern.

4. Ät bättre idag och slipp doktorn i framtiden. Det hör i allra högsta grad till livspusslet att tänka på vad man stoppar i sig eftersom det får konsekvenser. Kanske inte i år eller om fem år, men om tio, tjugo år får det konsekvenser.

5. Lär dig att en gång för alla känna igen vad som stressar upp dig och gör en plan för vad du ska göra när det händer. Alla människor stressar, så när du går igenom tuffare perioder, se till att hitta de sätt att slappna av och hämta energi på som fungerar bäst för dig, så du är beredd nästa gång pulsen börjar skena.

6. Skapa morgon- och kvällsrutiner som gör dig glad och nöjd. På morgonen kanske du kan gå upp tidigare än de andra för att få en stund för dig själv. På kvällen kanske du tar ett bad eller gör något annat för att ta hand om dig själv. Gör saker till rutiner som startar och avslutar dina dagar som belöningar istället för att bli till stressmoment.

7. Hitta rätt perspektiv. Det är så lätt att slukas av det dagliga fixandet och trixandet, så att man ofta tappar balansen i tillvaron. Det som verkar viktigt i ögonblicket – att skicka ett mail eller att hitta rätt kläder för mötet nästa vecka – är oftast inte särskilt viktigt. Gör det till en vana att fråga dig själv:
Kommer det här att spela någon roll om en dag, en vecka eller om ett år? Om svaret är nej, så är det ett tecken på att du måste börja fundera på att skaffa rätt perspektiv på det du lägger ner tid och stress på.

8. Släpp något som inte är viktigt längre. Om du tar ett par steg tillbaka och tittar på dina aktiviteter och åtaganden, så kommer du garanterat att hitta någon eller några saker som bara slukar energi och tid till ingen nytta alls. Det som var en bra idé för några månader sedan kan ha förändrats till det sämre och att släppa taget gör dig friare.

9. Ta reda på vad förenkling innebär för dig. Är det att handla mat på nätet eller är det att veckohandla på måndagar? Det finns inget rätt svar. Leta bara efter sånt som du inte har lust att göra och fundera över hur du kan göra det enklare.

10. Lyssna på din kropp. Vad säger den dig? Jobbar du för hårt? Äter du inte tillräckligt bra mat? Om du håller din kropp glad, så kommer livet också att bli mycket enklare.

11. Tänk tillbaka två år. Hur mycket extra ansvar har kommit in i ditt liv sedan dess? Du kan ha alldeles för många saker, projekt och olika ansvarsområden att bolla med. Fundera över hur du kan ändra på det.

12. Gör det till en prioritet i ditt liv att hitta ett jobb som du verkligen trivs med. Du har väl följt debatten om att pensionsåldern ska höjas till 75 år? Det gäller att trivas på jobbet om du ska klara av att jobba så länge. Om du inte har rätt utbildning – skaffa det. Du kommer att tacka dig själv för det senare. Överväg att byta karriär. Eftersom arbetet är en sån stor del av ditt liv, så är det klokt att titta närmare på hur ditt arbete påverkar ditt privatliv. Om arbetstiden är för lång, miljön hopplös, chefen en idiot eller om du bara känner dig uttråkad och nedstämd av jobbet, så är det hög tid att tänka om och tänka nytt. Livet är för kort för att slösas bort.

13. Kom på din egen definition av vad framgång är och se till så att den uppmuntrar dig att nå mål som känns äkta för dig, samtidigt som du gillar resan dit. Det är ett råd som en framgångsrik kvinna jag träffade gav mig när jag var arton år. Jag tackar henne med ett stort leende varje dag.

14. Lär dig vad ”tillräckligt” innebär. I vårt samhälle handlar det bara om att skaffa mer och mer hela tiden – utan att det finns ett mål i sikte. Ja, du kan köpa de senaste manickerna, kläderna och skorna, men när har du tillräckligt? Har du en sådan gräns? Det är bra att skapa en sån. Ta reda på vad tillräckligt är för dig och sluta köpa när du nått dit.

15. Vad får dig att skratta? Hur ska du få med skrattet i ditt liv varje dag? Skriv upp det på en lapp nu direkt och lägg den i fickan, så att du får se lappen varje dag och till slut också gör något åt saken.

16. Glöm aldrig vad det är du försöker åstadkomma med ditt liv när andra människor rycker och drar i dig. Passar det med vad DU själv vill?

17. Gör en lista över alla dina åtaganden, sociala krav och organisationer som du är med i. Ta en penna och stryk de som inte ger dig glädje eller hjälper dig att nå dina viktiga livsmål.

18. Planera din vecka, så att allt som är viktigt finns med och prioriteras. När alla börjar rycka i dig redan på måndagen, så kan du se om det de vill passar in i ditt schema. Gör det enkelt. Skriv en lista på vad du vill ha gjort den här veckan och när du vill att det ska vara klart.

19. Ha färre mål och planer. Fokusera på två-tre mål åt gången. Fler mål än så kommer bara att stressa dig.

20. Börja fokusera på kvalitet. Hög kvalitet är värt mer än kvantitet både när det gäller ägodelar, vänner och erfarenheter. Personer som känner sig rika behöver ofta mindre för att vara nöjda. Många människor köper saker de inte behöver för pengar de inte har bara för att imponera på människor de inte känner.

21. Blanda inte ihop ”att ha mycket att göra” med att vara produktiv. Börja mäta och väga dina framsteg och se om du verkligen kommer framåt med det du gör eller om du egentligen bara ”släcker bränder” hela tiden.

22. Gör det nu! Börja tänka mer aktivt på hur många saker som inte blir gjorda i din värld bara för att du väntar på rätt tillfälle, rätt plats och rätt omständigheter. Om du tillbringar ditt liv med att vänta på de perfekta villkoren, så kommer du aldrig att åstadkomma något bra. En bra idé utan handling har inget värde. Sätt igång bara. Ta ett första steg framåt.

23. Sluta fatta alla beslut baserat på känslor. Lär dig att ta några steg tillbaka, så att du kan bättre tänka igenom saker och ting. När du befinner dig i en särskild situation och känslorna tar befälet, är det vanligt att du fattar fel beslut som leder till oundvikliga komplikationer. Låt inte dina känslor övertrumfa din intelligens.

24. Sluta vara perfektionist. Världen belönar inte perfektionister, världen belönar dem som får saker gjorda.

Så sätt igång nu

Lästips som fler än 75 000 andra har gillat

Stå på dig - annars gör någon annan det


Så här tycker läsarna

"Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

Gabriella Bonalumi

"Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
Eva-Britt Lindberg

"Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
Katja Jönsson

"Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
Beata Lundqvist

"Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
Johan Björk

"Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
Charlotte Mårtensson

“Jag måste bara berätta för er vilken kanonbra bok jag köpte (Stå på dig annars gör någon annan det), fick även en gratis bok på köpet (Stressfri på jobbet). Jag är 25 år och har aldrig i hela mitt läst en hel bok, jag har aldrig haft ro i kroppen för att läsa, jag kan inte koncentrera mig helt enkelt trots att jag hade läshjälp under mina skolår, provat många sorters böcker osv men nu har jag läst ungefär 30 sidor i streck igår kväll i boken jag köpte av er, anledningen till att jag slutade läsa var för att jag va nära att somna annars hade jag kunnat läsa ut den i ett streck, den är väldigt intressant, jag känner igen mig väldigt mycket i boken, det är som att boken talar till just mig. Jag har tänkt på boken hela dagen och vill bara hem och läsa mer nu.”
Robin B, Mora


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap