Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hemligheten med att aldrig behöva vara ensam och olycklig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det sociala spelet människor emellan är komplicerat och det finns bara tre regler för hur man aldrig misslyckas med att skaffa vänner och hitta sin själsfrände för ett långt och kärleksfullt liv - tyvärr vet ingen vilka de reglerna är!
Precis som med allting annat i livet går det upp och ned med den sociala biten.

Vissa perioder möter vi nya människor hela tiden och lyckas spontant utveckla både vänskap och relationer utan att ens behöva anstränga oss. Andra gånger krävs det både tålamod, timing och en hel del jobb för att få saker och ting att fungera med nya bekantskaper - och så kraschar allt ändå, trots våra ansträngningar!

Lösningen på hemligheten med att slippa vara ensam och olycklig, sitter du faktiskt på själv. Du måste göra dig själv synlig och du måste göra det på ett konstruktivt sätt. Det är inte alls så svårt som det låter heller. Du ska få några gyllene små sanningar på vägen:

1. Många människor är ensamma alldeles i onödan. De drar sig undan och gör sig själva små och grå, obetydliga och osynliga för att de tror att de ändå inte kan intressera någon annan. De gömmer sig bakom ett farligt självförakt och drar sig för att ens försöka närma sig andra människor av en enda orsak - de är rädda för att bli ratade och tänker; "det enda sättet att slippa den förödmjukelsen och besvikelsen är att hålla mig för mig själv".
Är du likadan?
Sanningen är den att alla människor inte passar ihop. Alla kan omöjligt tycka om alla, men om du bara ger dig själv en realistisk chans att visa vem du verkligen är, så finns det stora möjligheter att hitta massor av människor som gillar dig för exakt den du är. Minst 50% av alla som du möter ruvar på en potentiell vän eller partner och med tanke på att världen har runt 6 miljarder invånare, så skulle ju det innebära att det i runda slängar 3 miljarder potentiella vänner eller partners därute. Det är väl inte så illa?

2. Var dig själv. Alltid. Det fungerar alltid. Du duger precis som du är. Andra människor kommer att gilla dig för den du är och gör de inte det, så är de helt enkelt inget att satsa på. Det är en gammal klassisk, gyllene tumregel som aldrig blir för gammal eller för uttjatad. Spela inte teater. Försök inte imponera eller låtsas vara någon annan än den du är. Det håller heller aldrig. Tror du mig inte så har jag ett bra förslag; läs sagan om "Kejsarens nya kläder".

Problem uppstår i alla former av relationer, både mellan vänner och mellan partners. Konflikter är ibland oundvikliga, men det mesta går faktiskt att lösa. Det viktiga är att inte ta ut allt elände i förväg. Det viktiga är att inte intala dig själv att du eller ni tveklöst kommer att få problem, för det vet du inte. En sådan förutfattad negativ inställning gör det bara ännu svårare för dig att våga närma dig andra människor. Ja, jag vet att man kan bli bränd, ordentligt bränd, av gamla erfarenheter. Jag vet också att det blir svårare och svårare att lita på människor om det händer mer än en gång. Det är fullt naturligt att bli försiktig och vaksam, till och med misstänksam. Men måla inte fan på väggen innan du ens hunnit bygga huset. Om du intalar dig att saker och ting ska gå åt helvete, så är risken större att skiten verkligen fastnar i fläkten, så jag säger det en gång till; ta inte ut alla problem innan de ens existerar. Sträva inte efter att skapa något som inte finns!

3. Sluta jämföra dig med andra människor. Det finns alltid de som är snyggare, rikare, smartare, roligare, mer solbrända, mer populära och mer framgångsrika än andra, men so what?
Ingen människa är mer värd än någon annan. Det finns någon för alla, även för den som precis vågat kravla sig fram från under sin sten. Det viktiga är
du gör dig synlig.

4. Rannsaka din rädsla och din oro och gör det ärligt. Du är rädd att du inte ska bli omtyckt, uppskattad och älskad. Du är rädd att bli lämnad - eller rädd för att bli lämnad igen! Det är fullt naturligt. Alla drabbas av sådana tvivel ibland. Men hur realistiska är egentligen dina tvivel just nu? Ibland måste vi acceptera att vissa saker inte kan förändras. Det gör ont att bli lämnad och det kan vara minst lika hjärtslitande att inse att man måste vara den som bryter upp för att rädda sin egen sinnesro, men det behöver inte innebära att alla framtida relationer också måste sluta med gråt och tandgnissel!

5. Andra människor kan inte läsa dina tankar. De vet inte vad du drömmer om eller vad du gillar, vad du hoppas på eller vad du förväntar dig. Det är slöseri med tid att låta dem gissa och undra. Ibland är tala guld och tiga silver! Våga säga vad du tycker och vad du vill. Det är inte farligt.
Vet du varför vissa människor hellre umgås med djur än med människor?
För att djur är så mycket enklare att förstå. För att deras sätt att kommunicera är rakt på sak. Om en hund är arg morrar eller skäller den. Om den är glad viftar den på svansen och så vidare. Allt blir glasklart och tydligt. Här finns inga utrymmen för missförstånd. Eftersom djur inte kan prata, måste de visa vad de känner. Människor är betydligt mera sofistikerade eftersom vi kan prata - men det gör oss också mycket krångligare. Vi lindar in saker som vi egentligen vill säga i sjutusen lager av innehållslöst och onödigt babbel. Ibland säger vi också en sak, men menar en annan. August Strindberg hade rätt, det är inte lätt att vara människa!

6. Det finns en replik i filmen "Batman Begins" som jag verkligen gillar. Det är när familjen Waynes gamle betjänt och allt-i-allo Alfred (spelad av Michael Caine) i en scen peppar en misstrogen och tvivlande Bruce Wayne, alias Batman (Christian Bale). Alfred säger;
- "Varför faller vi? För att vi ska lära oss att resa oss igen".
Enkelt, men genialt - och den inställningen fungerar lika bra för alla slags situationer i livet, inte minst när det gäller att komma på fötter igen efter en trasslig relation.

7. Ja, det gör förbannat ont att bli lämnad, sviken, dumpad och övergiven. Det är otroligt tufft att tvingas acceptera att man förlorat någon som man älskar. Det 'r hårt att blunda för hur orättvist livet kan te sig, särskilt när döden brutalt och hänsynslöst skiljer oss åt.
Ja, det är svårt att lära sig att lita på människor om man blivit lämnad, sviken, dumpad och övergiven, sedan spelar det ingen roll om det hänt en, två eller flera gånger. Det är naturligt att bli misstänksam och försiktig. Men det viktiga är att inse att alla inte är likadana. Det går inte att dra alla över en kam.

Våga inse det.
Våga inse att alla främlingar faktiskt kan vara vänner eller en blivande partner som du bara ännu inte hunnit lära känna än.
Våga inse att du måste våga chansa för att vinna och visa att du finns. Ingen kan se dig om du sitter inlåst i en mörk skrubb och bara tycker att allt är meningslöst och nattsvart!

Lite att tänka på...

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap