Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

8 skrämmande frågor som kan förändra ditt liv för alltid


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Livet blir vad vi själva gör det till – det är den bistra sanningen.
Visst, det finns mycket vi inte kan påverka, men vi är själva också ofta orsaken till varför det inte blir riktigt som vi vill. Ett effektivt sätt att göra mer som du vill och leva ett liv som du faktiskt hellre vill leva är att inse en viktig sak – det är ditt eget ansvar att förändra din tillvaro. En anledning till att du känner dig frustrerad och inte verkar komma någonvart är att du regelbundet inte ställer rätt slags frågor till dig själv. Vissa frågor är jobbiga att svara på eftersom du är rädd för svaret som du kommer att ge dig själv inte är det du vill ha. Andra är tuffa att konfrontera eftersom du egentligen inte vill höra veta svaret.

Men vill du verkligen skapa förändring i ditt liv, så måste du våga rannsaka dig själv. Det gör du med de här tuffa frågorna:


1. På vilket sätt skiljer sig min egen uppfattning om mig själv från hur andra uppfattar mig?
Det här är ännu jobbigare att konfrontera än att se sitt eget passfoto och bestört skrika; ”Det där ser ju inte alls ut som jag”! Vi upplever samma fenomen när vi hör vår egen inspelade röst; ”Så där låter ju inte jag”, protesterar vi. Men vår egen hjärna processar ljudet av vår röst på ett sätt, medan andra människor uppfattar vår röst på ett helt annat. Det samma gäller ofta vårt uppförande. Vi tolkar vårt sätt att uppträda efter våra egna värderingar medan folk i vår omgivning uppfattar oss på ett helt annat sätt. Genom att ställa folk du känner den här frågan, så kan du få svar och rätta till brister och ovanor som du själv kanske inte ens är medveten om – men var beredd på att sanningen kan göra ont.

2. Vem eller vad påverkade jag till det bättre idag?

Det svaret kan resultera i att du blir mer uppmärksam på vad du gör och säger om dagarna – och att du lär dig anstränga dig lite mer för att påverka din situation och de i din närhet på ett stöttande, positivt sätt.

3. Tar jag ansvar för mina handlingar och för konsekvenserna av vad jag gör?
Vi tror ofta att vi är uppriktiga och ärliga, både mot andra och mot oss själva. Men hur många gånger blundar vi för att vi faktiskt sviker våra ideal? Hur ofta låtsas du stå för en sak, men sedan ändrar uppfattning bara för att passa in och inte göra din omgivning besviken, arg eller upprörd? Svaret på den här frågan är att du kan lura alla utom dig själv i det långa loppet. Säger du att du värnar om familjen, men alltid jobbar över så är det en lögn som tar en liten tugga av ditt dåliga samvete varje dag.

4. Vad nytt kan jag lära mig idag?
Det sägs att det tog mänskligheten 1 500 år att fördubbla sin samlade kunskap – idag tar det bara ett eller två år. Inbilla dig inte att det är försent att lära sig något nytt, hur krävande och avancerat det än tycks vara. Världen utvecklas med en rasande fart. Vill du hänga med, så måste du våga anta nya utmaningar och lära dig något nytt varje dag.

5. Hur vill jag att mitt liv ska se ut om fem år?
Tycker du att det är för tufft att se fem år framåt i tiden, så tänk ett år istället. Det viktiga är att du rannsakar dina drömmar och planer. Vet du vad du vill? Författaren Lewis Carroll sa en gång; ”Om du inte vet vart du ska, så kommer alla vägar att leda dit”. Se till att sätta upp mål och skapa en struktur för att nå dit. Det är först nr du vet vad du vill som du också har en anledning att ansträngs dig för att nå ditt mål.

6. Vad skulle jag göra om jag inte var rädd?
Logisk rädsla är nyttigt. Det förhindrar oss från att göra oss illa. Men rädsla har en förmåga att begränsa oss alldeles i onödan. Rädsla låter oss tro att vi inte kan, vågar eller får göra saker som förändrar vår tillvaro. Rädsla är ibland bara en illusion som hindrar oss från att förbättra vårt liv.

7. Vad är det som hindrar mig från att göra mer av allt som jag verkligen vill göra?
Svaret på den frågan kan vara just rädsla. Men det kan också vara ren bekvämlighet. Vi rycker på axlarna och säger; ”Jag vet inte vad jag vill göra”. Men det är inte sant. letar du efter en ursäkt, så kommer du alltid att hitta en som passar. Innerst inne vet du ofta exakt vad du helst av allt vill göra – du är bara inte beredd att offra den tid och energi som krävs för att nå dit.

8. Vad är det viktigaste jag har lärt mig i hittills i livet?
Svaret på den frågan kan du ofta hitta i gamla misslyckanden och besvikelser. Många gånger krävs det att vi går på en nit och tvingas försöka igen för att lyckas. Vissa erfarenheter kräver ett högre pris. De är också de lärdomarna som kan vara det viktigaste vi bär med oss.

Så där, nu har du lite att börja med

Lästips som andra gillat

Konsten att sätta smarta mål - och att nå dem

”Boken fick mig att öppna ögonen för att jobba mer målinriktat. Den här boken ligger nu som grund i vårt nya tänk när vi ska presentera vår marknadsplan. Mycket lättläst och bra bok.”
Jonas Andersson, Scantec Lab

"Jag har använt boken vid uppsättning av affärsmål för en enhet och den har hjälpt mig med principer och guidelines, Boken gav mig tankar att reflektera över när det gäller målsättningar.”
Ronny Eryd

”Den tog upp både jobbet och privat, allt hör ju ihop. Jag fick veta för ett år sedan via en utvärdering att jag inte var så strukturerad. Jag chockade mig själv och min omgivning. Men när jag började fundera lite på det så var det nog ganska sant. Jag är duktig på att kasta upp bollar men inte att ta ner. Jag måste börja jobba med mål så jag vet att jag kommer i mål och att jag jobbar mot rätt mål. Det är ett pågående arbete kan jag säga. Jag här läst flera böcker från ert förlag och det jag tycker bästa om är böckerna är korta och koncisa, lull-lullet är bortskalat. De innehåller praktiska tips för att komma vidare. De är dessutom roliga att läsa vilket höjer värdet ytterligare.”
My Oscarsson, Saferoad

"Boken har hjälpt mig med att stanna upp och fundera på vad jag vill, och hur jag på ett målmedvetet sätt kan ta mig dit. Jag ska nog gå tillbaka till boken då och då, det kan löna sig."
Pernilla Jansson, Ateljé Smått & Mått HB

”Boken har hjälpt mig att skapa bättre beslutsunderlag i mitt företagande. Jag har lättare att hålla rätt kurs och följa en plan. Boken var pedagogisk och bra.”
Appelgren, Arevenue

”Boken var en effektiv och innehåll inspirerande sammanfattning av ett viktigt ämne. Jag använder mig av ”målkedjor” när jag sätter upp mål, vilket leder till bättre måluppfyllnad.”
Peter Magnusson, Marinshopen R.M. AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap