Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 ovanor som (faktiskt) gör dig lite dummare för varje dag


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Du äter för mycket socker

Alla vet att det är onyttigt att äta socker och att det ökar risken för diabetes, hjärtfel och en massa andra onödiga sjukdomar. Men studier vid bl.a. UCLA i Kalifornien visar dessutom att socker påverkar hjärnan negativt. Socker gör oss helt enkelt lite dummare.

2. Du är beroende av mobilen och surfplattan
Livet har aldrig varit så bekvämt som nu med den nya tekniken. Allt finns i våra mobiler. Mobilen påminner oss om allt som vi behöver komma ihåg. Vi behöver inte tänka, utan bara googla efter svar på frågor som vi har – utan att ens reflektera över om informationen är partisk eller ens sann. Det är som förr i tiden – sa de det på TV så måste det vara sant. Folk kan inte läsa en karta längre. Man förlitar sig helt på GPS, både i bilen och i mobilen. Många kan inte ens öra armhävningar längre utan att ta hjälp av en mobil-app. Mobilberoendet har gjort att vi slutar anstränga hjärnan. Varför anstränga sig för att komma ihåg någonting när det ändå finns i mobilen? Hjärnan får inga utmaningar längre. Prylarna gör mer och mer av allt jobb åt oss – och det gör oss lite dummare för varje dag som går.

3. Du tror fortfarande att det är effektivt att ”ha många bollar i luften”
Vi ser folk överallt som tycks vara superupptagna. De knappar på mobilen, fixar med surfplattan och knappar på laptopen – samtidigt som de äter lunch eller är på språng mellan möten och andra sociala sammanhang. Få verkar ifrågasätta hur effektiva den typen av människor egentligen är. På 90-talet var det trendigt att ”multitaska”, men att hålla många bollar i luften resulterar bara i att många saker blir halvdant gjorda och ingenting blir riktigt bra gjort. Vi blir splittrade och ofokuserade.
Nya studier vid Psychiatry at the University of London har dessutom visat att multitasking med mobiler och annan elektronisk utrustning (som har samma blå strålning) får vår IQ att sjunka till samma nivå som om vi hade rökt marijuana.

4. Du sover för dåligt
Sömnbrist gör oss inte bara fysiskt trötta, det gör också att vår hjärna fungerar sämre. Och lite dummare. Tinningloben är en del av storhjärnan som hjälper oss att tala, minnas och förstå vad vi hör. När vi har sovit för dåligt, så påverkas den här delen av hjärnan negativt och vi får svårt att tänka klart, komma ihåg saker och ting och uttrycka oss ordentligt. Det påverkar i sin tur även resten av hjärnan som måste jobba hårdare för att hålla igång oss.

5. Du stressar för mycket
Stress är en naturlig process i kroppen. Stress i begränsade mängder gör oss alerta och fokuserade. Negativ stress gör oss däremot ofokuserade och griniga. Vi får svårt att koncentrera oss och blir sämre på att lyssna och förstå andra människor. Stress gör oss mer impulsiva och ökar risken dumma för misstag.

Så där, något att börja med


Skaffa självförtroendet du vill ha och kanske behöver

Jag vill - jag kan - Jag ska!

"Jag har läst ett enormt antal "självhjälpsböcker" och böcker om mental träning, nlp m.m, för jag har ett stort intresse i detta ämne, men när jag snubblade över "Jag vill, jag kan, jag ska" av Thomas Nilsson så kände jag att om jag hade hittat denna bok för flera år sedan så hade jag inte behövt köpa nån mer bok. Helt otroligt bra är den!!!
Kent Ögren

”Boken hjälper mig varje gång jag tappat tron och drömmarna. Jag önskar jag kunde skriva att jag sträckläste den, men då hade ju inte boken fyllt sitt syfte. Jag hinner nämligen bara något kapitel åt gången innan jag åter är en “doer” och i full färd med nya planer! Tack för mycket kloka ord och för att jag får vara jag, för jag VILL, jag KAN och jag SKA! =) Den ger mig inspiration och påminner mig om vad som är viktigt för mig. ”
Nathalie Andersson

”På ett lättsamt och trevligt sätt tog boken mig tillbaka till mig själv. Många "livscoach-tips" är antingen så analyserande så man till slut tror att allt man gjort i livet har varit fel. Andra är så äckelhurtiga så man tröttnar på att läsa/lyssna efter fem minuter. Den här boken är full med tips och trix som är lätta att ta till sig var man än är i livet och man känner att man växer i lagom takt. Boken har hjälpt mig enormt. Den ligger på nattduksbordet och jag läser något passande kapitel i den så fort jag börjar känna mig lite låg. Superbra och billig form av terapi! Jag vill-jag kan-jag ska har (tillsammans med boken Rivstart) hjälpt mig att ta steget för att förverkliga min dröm, att starta eget företag och bli min egen chef. Efter lite peppning från boken tog jag mod till mig och sade upp mig från mitt jobb, ett jobb som inte har varit roligt på många år, på en arbetsplats som enbart andas kaos, knäckta medarbetare utan framtidstro osv. Jag har tipsat mina kollegor om den här boken. Risken är att det blir tomt på arbetsplatsen om alla läser den.”
Agneta Hermansson, AH Stallkonsult

"Boken ifrågasätter mycket och konfronterar tankar som man har! Man får aha-upplevelser och man kan se på saker från olika synvinklar. Den är lättläst och har ett bra format!"
Paul Spartalis

"Boken innehåller många användbara tips när man kört fast och det känns tungt med försäljningen. Den är mycket lättläst och rekommenderas av mig."
Michael, Eksit Data

"Jag köpte boken ”Jag vill – jag kan – jag ska” till en mycket kunnig kollega som gör ett bra jobb men behöver stärka sitt självförtroende och förstå hur bra jobb hon gör.
Det gör mig gott att hjälpa henne att bli starkare och må ännu bättre i sitt yrkesliv."

Börje Johansson, Hill-Rom Liko Nordic

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap