Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 listor som du måste skriva för att lyckas i livet


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Den mänskliga hjärnan är en fantastisk skapelse som fortsätter att utvecklas ju mer vi utmanar och använder den. Men många av våra framgångar ska också tillskrivas minnet. Det är ju genom träning och åter träning som vi blir så bra på saker och ting som gör oss framgångsrika. De flesta av oss överskattar dock vårt minne. Vi tror att vi kommer ihåg mer än vad vi faktiskt gör. Minnet är som en hink med hundratals små hål i. Efter hand sipprar alla viktiga tankar ut och många detaljer försvinner för alltid.
Lösningen på att hålla minnet i trim är listor. Här ska du få tio listor som effektivt hjälper dig att påminna dig själv om allt som hjälper dig att lyckas i livet.

1. Lista dina livsmål
För att nå våra mål så måste vi först ta reda på vad vi egentligen vill åstadkomma och uppnå. Skriv upp allt som du vill göra för att du ska må bra och en gång kunna se tillbaka på ditt liv och känna dig nöjd. En del kallar det här en ”Bucket List”, men det är helt oväsentligt vad man döper listan till. Det viktiga är att du är brutalt ärlig. Det här handlar om vad du vill göra – inte vad andra människor tycker eller förväntar sig att du ska ägna din tid åt. Tänk på att listan kommer att förändras med åren – dina mål och dina ambitioner förändras i takt med att du blir äldre och du som person förändras. Låt listan följa din väg genom livet och njut av att kunna bocka av saker under resans gång.

2. Lista allt som kan du göra för att nå dina mål
Det räcker inte med att vilja, man måste också göra saker rent konkret för att nå sina mål. på den här listan skriver du upp alla steg som du kan ta för att nå närmare dina mål. Det blir till en Kom ihåg-lista där du skriver upp vad som ska göras – du kan göra en lista med dagliga uppgifter, en veckolista och en månadslista. Den här sortens lista gör att det blir lättare att se att det verkligen händer något och att du hela tiden kommer framåt. Du följer dina listor, bocka av varje sak som du klarat av och ser nästa delmål på listan. Det blir enklare att motivera sina ansträngningar eftersom du med de här listorna hela tiden konkret kan bevisa för dig själv att du faktiskt kommer vidare.

3. Lista dina kontakter
Det är omöjligt att lyckas helt ensam. Vi behöver andra människor för att utvecklas och utmanas. Vi behöver få stöd, uppmuntran och hjälp ibland. På den här listan skriver du upp alla som på sitt sätt kan tänkas bistå dig med råd, uppmuntran, inspiration och konkret hjälp.
Och tänk lite utanför dina innersta cirklar – det faller sig naturligt att man vänder sig till sin familj och sina närmaste vänner när man behöver hjälp. Men det är inte alls självklart att de också faktiskt är de som bäst kan stötta dig. Vidga dina vyer lite mer. Kan du hitta andra människor som skulle kunna hjälpa dig? Kanske samarbeta med?

4. Lista dina utgifter
Att hålla koll på sin ekonomi är ett bra sätt för att effektivt kunna köpa mer tid för att göra mer av allt det där vi verkligen vill göra. Lista dina utgifter och gör det i två kolumner – en för fasta kostnader (mat, hyra, försäkringar osv.) och en för övriga utgifter (biobesök, semesterresor, restaurangbesök). De här listorna gör det lätt att se vart dina pengar egentligen tar vägen. Finns det saker på Övrigt-listan som du kan dra ned på eller helt stryka? Här finns säkert massor av pengar att spara. De flesta av oss gör misstaget att förväxla sådant som vi vill ha och göra med sådant som vi verkligen måste ha och göra. Tänk på att det finns en stor skillnad på de här två posterna.
Att köpa en kaffe på Espresso House varje morgon på väg till jobbet är inte nödvändigt – det är bara en trevlig vana. Att äta lunch ute med kollegorna varje dag är inte heller ett måste – det är en vana som du har tillåtit dig själv att plocka upp. Skäms du för att ta med matlåda till jobbet? Tycker du att det signalerar ”fattig” och ”asocialt beteende” till din omgivning?
Tänk om. Det finns massor av saker som vi slänger ut pengar på helt i onödan bara för att vi vill ”hänga med” och göra som alla andra istället för att tänka lite mer krasst ekonomiskt och lägga pengarna på saker som vi egentligen skulle ha större nytta och glädje av.

5. Lista användbara verktyg
Den här listan behöver inte nödvändigtvis handla om självklara praktiska saker som dator, appar och andra tekniska hjälpmedel. Fundera istället om det finns andra typer av verktyg som du behöver för att nå dina mål – det ka handlar vidareutbildning, ta ledigt för att göra research eller att hitta andra sätt som hjälper dig att komma närmare ditt stora mål.

6. Lista allt som kan göra dig själv till en bättre person
Här handlar det om att lista sina brister, ovanor och svagheter och ta itu med dem. Skriv upp allt som du tycker att du är dålig på och som du vill förbättra med dig själv – och gör det sedan. Även här är det extremt viktigt att du förändrar på sådant som du själv vill bli bättre på och inte gör förändringarna för att göra andra människor nöjda och för att tillfredsställa deras behov och krav på dig. Du ska förändras för din egen skull – och tänk på att viljan är själv ta itu med sina brister och ovanor i sig är en stor framgång.

7. Lista alla dina idéer
Här spelar det ingen roll vad för slags tankar du ruvar på. Det kan vara en idé till ett spel, en bok, en film, en TV-serie, en app eller till ett företag. Alla idéer får större bärkraft och blir mycket mer konkreta när vi klär dem i ord. Och ur bra en idé än är, så försvinner detaljerna snabbare än vi anar. Skriv ned alla idéer som dyker upp och ge dig själv tid regelbundet – kanske en gång i månaden – för att i lugn och ro och se om det finns idéer på listan som du kan vidareutveckla eller om några kanske har mist sin lyskraft och kan strykas. Vilka idéer håller? Vilka är bara tomma, knasiga men roliga infall?
Det viktigaste här är att du inte censurerar dig själv när idéerna dyker upp. Det finns inga dumma, orealistiska eller fåniga idéer. Skriv upp allt du kommer på och sortera ut dem efter hand när de har fått mogna lite. Det här är ett mycket effektivt sätt att få struktur på alla lösa idéer och skapa en konkret grund för ditt kreativa tänkande.

8. Lista dina framtida planer
Är inte det här detsamma som att lista sina livsmål?
Svaret är både ja – och nej.
Livsmålen kan vara mål som ligger långt fram i tiden, men framtida planer kan vara sådana som bara ligger ett halvår eller ett år fram – det är ändå framtiden vi pratar om.
Många livsstils-coacher förespråkar att vi ska leva mer i nuet. Det är populärt att lyfta fram ordspråk som uppmanar oss att ”fånga dagen” och som påpekar att vi inte kan påverka framtiden, utan bara här och nu.
Men det stämmer ju inte riktigt även om många framtidsplaner i verkliga livet ofta förvandlas till rena Sisyfos-projekt och gör att vi uppgivet tänker att ”Nej, det är ju lönlöst att planera så långt framåt. Det blir ju ändå inte som vi hade tänkt”.
Men lista ändå dina framtida planer. Skillnaden med den första listan (där du listar dina livsmål) är att den här listan ska handla om planer som inte nödvändigtvis behöver involvera din egen framtid. Det kan vara events som du vill närvara vid, saker som du vill köpa eller andra viktiga händelser som kan påverka dig och dina livsmål.

9. Lista en plan B
John Lennon hade rätt - ”Livet är det som händer medan vi är fullt upptagna med att göra andra saker”. Många gånger blir det inte som vi vill, trots att vi har planerat och varit så noggranna. Ibland skiter sig även den perfekta planen. Men livet handlar lika mycket om att tackla motgångar, komma på fötter igen och anpassa sig efter vad som händer. Tänk på sjömannen som inte ber om medvind, utan lär sig segla.
Satsa fullt ut när du strävar efter att nå ett mål, men ha också en beredskapsplan när det skiter sig. Med en plan B står du inte handfallen och slipper riskera att deppa ihop om du går på grund. Tänk på att allt du gör får konsekvenser – både bra och dåliga sådana – och att det inte finns någon annan utväg än att hantera dem på bästa sätt. Tänk också på att det aldrig är dumt (tvärtom nödvändigt) att ta risker ibland för att nå sina mål. Det viktiga är att ta kalkylerade risker – och att ha en lista med åtgärder som gör dig förberedd på att lägga om kursen när saker och ting går fel.

10.Skriv en ”Bucket List”
Ja, här kom den – listan där du ska skriva upp allt sådant som du vill göra för att ha kul i livet; simma med hajar, hoppa fallskärm, skriva en bok, klättra på pyramider, åka Transsibiriska järnvägen och … Ja, det vet själv vad du drömmer om. Skriv ner allt och, än en gång, censurera inte dig själv!

Känns det stort? Börja med något litet men konkret redan idag - redan nu är du på väg

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap