Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

5 orsaker till varför du ska sluta säga ”Jag hinner inte”


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

”Jag hinner inte”. ”Jag har inte tid”.
Det är förmodligen de två allra vanligaste ursäkterna av alla och ursäkter som vi använder varje dag utan att ens tänka på vad vi egentligen menar med de orden. För tid har vi, både du och jag. Allt handlar om prioriteringar. Om vad du väljer att vilja göra. ”Jag hinner inte träna” är ingen acceptabel orsak. Om du verkligen vill träna, så hade du också skapat tid för att gå till gymmet. Nu blir det bara en ursäkt för att du egentligen vill göra något annat.

Därför är det dags att skrota ett uttryck som ”Jag har inte tid”. Här är orsakerna:

1. Du är egentligen inte alls så upptagen
Handen på hjärtat, så vet du mycket väl att du bara använder ”Jag hinner inte” som en ursäkt för att du vill undvika vissa sysslor, situationer och människor. De flesta saker som du påstår är så viktiga är i själva verket inte viktigare än att du hade kunnat välja bort dem för att göra något annat, ännu roligare. Om du vill något tillräckligt mycket, så finns det alltid tid över.

2. Du skjuter upp saker av ren ovana
Och du är inte ensam. alla skjuter upp jobbiga, tråkiga och krävande saker så ofta och så länge det någonsin går. Det ligger i människans natur. Vi är lata, helt enkelt. studier har visat att 20 % av oss är extremt duktiga på att skjuta saker på framtiden utan att ens vara medveten om att det handlar om att förhala saker och ting. Ett steg i rätt riktning är att erkänna att du förhalar sådant som känns trist och meningslöst. Lyckas du med det är du ett steg närmare att göra dig kvitt ovanan.

3. Du tänker främst på dig själv
Även här är du i gott sällskap. Alla människor sätter sina egna behov och krav främst, oavsett vad de säger. Om du inte vill göra vissa saker, så erkänn för dig själv att du väljer att göra något annat istället. Erkänn att du är självisk och att du prioriterar något helt annat istället för vad du borde/måste göra. Var ärlig. Om chefen frågar om du kan ställa upp på inventering på lördag, så säg ”Nej, jag har faktiskt ingen lust” istället för ”Nej, tyvärr. Jag måste tjära taket”.

4. Du får skuldkänslor
Hur många gånger har du tackat nej till nära och kära och sagt att du ”tyvärr inte hinner” och fått dåligt samvete efteråt eftersom du valde att göra något roligare på egen hand? Tänk på att livet är kort. Välj att umgås med de du trivs med nu istället för att ångra allt som ni inte gjorde tillsammans när det är försent.

5. Lev mer i nuet
Att ha mobilkalendern fullspäckade betyder inte att du lever ett aktivt liv. Det innebär bara att du väljer att splittra dig och … tja, faktiskt bara ”existerar”. Rensa och lär dig prioritera, så hinner du göra både allt som du måste göra och allt som du helst av allt vill ägna din tid åt

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap