Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Deppig, sårad och utslagen? Här är 6 användbara tips på hur du kommer på fötter och mår bra igen


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Livet är tufft. Vi åker på smällar med jämna mellanrum – ibland är de lättare att komma över, ibland känns problemen, sorgerna och besvikelserna som om de håller på att sluka en med hull och hår. Det kan vara uppsägning på jobbet, en nära anhörig som går bort, sjukdomar, skilsmässa, olycklig kärlek och tusen andra jobbiga saker. Gemensamt är att problemen och hjärtesorgen trycker ner oss i skorna riktigt ordentligt och kan göra oss näst intill handlingsförlamade. Det är också högst mänskligt att känna sig uppgiven och vilsen. Man måste ge sig tid till att sörja och deppa. Det är nyttigt att tycka synd om sig själv lite – men bara till en viss gräns. Det finns en hel del enkla saker du kan göra för att komma på fötter igen när du känner dig nerslagen, sårad och utslagen.

1. Förlåta och gå vidare
Det här är förstås mycket lättare sagt än gjort, men i samma ögonblick som du verkligen kan förlåta någon som gjort dig illa, så har du också klivit upp ur ett djupt och ångestfyllt svart hål. Det finns en del som påstår att tiden inte alls läker alla sår – men tiden lägger åtminstone en hinna över sorger, ilska och besvikelser som gör det lättare att kunna ta tag i sin tillvaro igen. Smärtan minskar med tiden. Tiden gör det lättare att få nya perspektiv på det som hänt – och att förlåta någon gör att det går snabbare att hitta tillbaka till sig själv igen. Att ständigt gå runt och känna sig arg, ledsen och bitter skadar bara dig själv i längden och hindrar dig från att gå vidare. Det är lika viktigt att förlåta sig själv också och sluta älta sitt misstag över att ha låtit sig bli lurad, utnyttjad eller sårad. Alla gör fel, så även du. Acceptera det och du kommer må mycket bättre mycket snabbare.

2. Hitta något nytt att göra
Ett vanligt sätt att fly från sina bekymmer och sin smärta är att begrava sig i jobb. Det behöver inte alltid vara fel. Ett bättre tips är att ta sig an något helt nytt – att lära sig något nytt. Gå en kurs, lär dig ett nytt språk, lär dig spela ett instrument, ta en skeppar - eller jägarexamen eller lär dig skulptera. Gör det där som du alltid drömt om att göra, men inte haft tid eller ork till. I samma ögonblick som du börjar fokusera din energi på att lära något nytt, så kommer det inte finnas utrymme i din hjärna för att älta gamla misstag. Att lära sig något nytt kommer att sluka tid och ge ditt självförtroende en rejäl puff.

3. Dra dig inte undan
Människan är som ett djur när hon blir sårad. Vi drar oss undan för att slicka såren. Vi vill inte träffa någon och vi orkar inte prata om våra problem. ”De kan ändå inte göra någonting”, brukar vi intala oss själva. Men det behöver inte vara sant. Att kapa banden med vänner, familj och bekanta är inte helt ologiskt – ibland kan man behöva tid ensam för att tänka igen saker och ting, sörja och tycka lite synd om sig själv. Problemet är bara att vi inte alltid upptäcker att vi isolerat oss på allvar. Tiden rinner iväg och vi blir blinda för hur många i vår omgivning det faktiskt finns som vill oss väl och kanske kan hjälpa oss ur krisen. Våga ställa upp din dörr på glänt även om det gör ont i själ och hjärta. Bjud in människor i ditt liv.

4. Slutet kan bli en början på något nytt
Separationer är alltid smärtsamma, särskilt om man varit tillsammans länge. Det gör ont att förlora någon som man skapat starka band med, någon som man sett som sin själsfrände och kanske bästa vän. Det är svårt att övertyga sig själv om att kärleken aldrig ger några garantier. Det är vanligt att man ser ett uppbrott som ett misslyckande – men tänk på att det inte alls innebär att du är misslyckad som människa. Ditt egenvärde blir inte mindre för att du blir dumpad av någon. Räta på ryggen och våga möta andra människors blickar. Det finns mer kärlek i världen att få. Ett uppbrott kan bli början på något nytt. Se skilsmässan som en chans till en omstart i livet. Framtiden är ett tomt papper – fyll det med färger och glädje. Se möjligheter istället för svårigheter.

5. Städa ut dåliga minnen
Att grotta ner sig i dåliga minnen är som att gå omkring med en bit glödande kol i handen och vänta på att hitta någon att kasta den på. Du kommer bara göra dig själv illa.
Framtiden har ingen plats för det förflutna – inte om du vill komma vidare i livet. Rent praktiskt betyder det att det är en bra idé att städa ut alla gamla minnen som bara gör ont och som får dig att älta din sorg och ilska. Rensa i garderober, hyllor och lådor. Att göra sig kvitt dåliga minnen i form av kläder, foton, möbler och andra prylar blir inte bara ett starkt symboliskt avslut på något gammalt och en nystart för ditt liv – det betyder också att du får ett renare, fräschare och trevligare hem.

6. Lär av dina erfarenheter
Det kan vara svårt att tänka så när man står mitt upp i en hjärtslitande separation, men allt som händer oss i livet innebär nya kunskaper och nya erfarenheter som vi kan dra nytta av. Med andra ord – det finns alltid något nytt att lära sig av från sådant som vi går igenom och utsätts för. Livet i sig är en enda lång lektion om man ska dra det till sin allra yttersta spets. En av de viktigaste sakerna vi kan lära oss är att vi aldrig kan kontrollera andra människor. Acceptera det och inse att tvära förändringar inte behöver resultera i kaos och elände, utan istället öppna en dörr till en ny och bättre tillvaro. Det är dags att satsa på dig själv nu. Ta hand om dina egna behov och förverkliga dina egna drömmar och begär.


Så där, lite att börja med

Hur du motiverar dig själv när allt suger

Hur du motiverar dig själv när allt suger

"Det är invikta sidor, understrykningar och det känns som att jag var tillbaka i skolbänken och läste favoritämnet igen. Det är så mycket som är bra att det är svårt att börja. Jag gillar tonen, ämnena och det konkreta tilltalet. Det här kan vara den bästa bok jag har läst inom ämnet personlig utveckling. Och då har jag läst många!"
Henrik Persson, Hisingen

"Jag fick den här boken i handen av en vän som läst den. Han tyckte att jag behövde lyftas upp och jag var skeptisk till att en bok skulle kunna hjälpa mig med det. Men snart satt jag där och log. Fantastisk bok som verkligen visar konkret hur man ska få fart på sig själv. Jag ska snart köpa ett exemplar själv."
Daniela Björklund, Sigtuna

"Det bästa med boken är att den är rolig också. Författaren har en skön förmåga att både visa hur man ska göra och samtidigt skoja om våra tillkortakommanden som människor. Kul. Bra. Rekommenderas."
Krister Nordström, Vellinge

"Den här boken har hjälpt mig att göra mina arbetsveckor mycket roligare. Jag har känt mig träffad många gånger och skulle vilja spela tillbaka tiden 20-30 år och gjort saker annorlunda från början."
Peter Stensson, Oxie

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap