Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 orsaker till varför alla misslyckanden kan vara det bästa som hänt dig


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det låter förstås provokativt att påstå att misslyckanden kan vara något positivt. Men det är faktiskt så – om man inte hela tiden ser tillbaka på gamla motgångar och ältar dem om och om igen för att intala sig själv att man är hopplös, dum och ointelligent. Om man däremot ser tillbaka på sina tidigare misslyckanden som en nyttig erfarenhet, så hamnar misslyckandet plötsligt i ett helt annat ljus.

Acceptera att du har misslyckats (många gånger), lärt dig något nytt (varje gång) och gått vidare. Gamla misstag kan inte göras ogjorda. Det enda du kan påverka är hur du hanterar saker och ting nu och i framtiden.
Det är rädslan för att göra fel och misslyckas igen som vi begränsar oss i onödan. Men det är precis som den amerikanske författaren Zig Ziglar en gång sa; ”Misslyckanden är en händelse, inte en person” – alltså, det kvittar hur många misstag du än gör. Det är inte mängden misstag du gör som definierar dig som en misslyckad person. Det viktiga är att du lär dig hantera konsekvenserna av dina misslyckanden och vågar fortsätta utmana och försöka nya saker igen.
Misstagen är det som ger oss styrka, som får oss att utvecklas, hitta nya lösningar och skapa nya möjligheter i livet.

Så här kan du lära dig att ser motgångar som en positiv kraft:

1. Misstagen visar att du är en modig person
Det spelar ingen roll att du misslyckades en eller hundra gånger. Det viktigaste är att du vågade ta steget och gjorde något nytt. Det krävs mod för att våga satsa på att nå en dröm och för varje gång som du har försökt göra något nytt, men misslyckats så har du visat stort mod och ska vara stolt över dig själv. Du har trotsat risken att misslyckas och vägrat låta rädslan begränsa sig. Mod handlar inte om att vara dum och oförsiktig, eller om brist på rädsla – mod är att erkänna sin rädsla och ändå våga ge sig på nya saker.

2. Misstag gör dig starkare
Till en början brukar vi deppa och svära när vi går på pumpen. Vi känner oss frustrerade, arga och ledsna och till en början också avskräckta från att försöka göra något liknande igen. Men de här känslorna brukar blåsa över ganska fort och ersättas av ett revanschbegär. Du känner marken brinna under fötterna. Du vill prova igen. För varje misslyckande blir du mer och mer fokuserad på att lyckas nästa gång du stalls inför en utmaning.

3. Misstag gör dig smartare
Alla misslyckanden ruvar på en läxa och kan lära oss något nytt och värdefullt – om vi anstränger oss för att hitta budskapet och inte bara hänger med huvudet och tycker det är enklare att bara ge upp. Historien om Thomas Edison är gammal och uttjatad, men den säger fortfarande så mycket. Det var Edison som förklarade att han inte hade misslyckats när han för hundrade gången inte kunde få sin glödlampa att lysa. Istället hade han fått hundra orsaker till varför den inte lös.
Varje misstag öppnar en möjlighet att lära oss något nytt. Att misslyckas innebär er än någonting annat en ny chans att försöka igen och att prova nya metoder. För varje misslyckande är du alltid ett steg närmare att lyckas.

4. Misstag får dig att växa som människa
Misstag lär oss också att vi måste våga förändras. För att komma vidare måste vi rannsaka oss själva och titta närmare på våra kunskaper och förutsättningar. Vill du lyckas tillräckligt mycket eller gör du det som du sysslar med bara halvhjärtat? Vad mer behöver du för att försöka igen och lyckas bättre vid nästa försök? Misstag gör att du måste våga utmana ditt sätt att tänka och hitta nya lösningar. Du måste ta dig längre bort från din komfortzon och öppna för nya idéer och rutiner. Misstag gör att vi förändras som individ, oavsett om vi vill eller inte. Erfarenheterna för varje misstag lägger grunden till att fortsätta utvecklas. Du vet inte vem du egentligen är som person förrän du har försökt och misslyckas – och fortsatt försöka.

5. Misstag skapar nya möjligheter
Många människor pratar gärna om Ödet, otur och slumpen – det brukar också vara samma slags människor som skyller sina misslyckanden och tillkortakommanden (men också sin lättja, feghet och brist på ambition och drivkraft) på den här sortens yttre omständigheter. De ser sig helt enkelt som offer som ofrivilligt begränsas av makter som de inte kan påverka eller kontrollera. Det är människor som ger upp sin egen vilja och menar att allt händer av en orsak – men att vi inte vet exakt vilken den orsaken är när något inträffar.
Den attityden behöver inte vara helt fel.
Det är mycket möjligt att det finns en outgrundlig anledning till varför vissa saker händer. Livet gör som det vill med oss, vad vi än planerar och hur vi än förbereder oss. Men det är också därför misslyckanden ofta ruvar på möjligheter som vi aldrig hade upptäckt om vi inte hade misslyckats då och då. För att komma vidare i livet måste vi ofta stänga en dörr för att kunna öppna en annan. Misstag är ett sätt att stänga den dörren. Misslyckanden är sällan eller aldrig något definitivt, utan snarare en början på något nytt.

6. Misstag ger dig svar på frågor som du inte visste fanns
Det finns bara ett sätt att få reda på om något fungerar eller inte – du måste försöka och våga ta risken att misslyckas. Det finns inget annat alternativ. Att bara oroa sig och spekulera ger dig aldrig några konkreta svar, det skapar mer oro och ovisshet. Och tänk på en viktig sak – det är mycket svårare att hantera ångesten över att du aldrig vågade ta det där steget än att komma över känslan av att ha misslyckats. Ett misslyckande är alltid en möjlighet att kunna börja och försöka på nytt. Ånger gör ingen nytta. Det är alltid bättre att ångra det man har gjort än att ångra det man aldrig vågade göra.

7. Misslyckanden är en förutsättning för att lyckas
Utan misstag kan vi aldrig lyckas. Utan misstag får vi aldrig veta varför vissa saker aldrig blir som vi hade tänkt. Studier vid amerikanska Stanford University har visat att majoriteten av framgångrika människor inom olika yrken också är de som misslyckats flest gånger innan de nådde sina mål. Orsaken är att de hel tiden utvecklats eftersom de ständigt varit tvungna att lära sig något nytt och söka nya lösningar. Det är deras erfarenheter som gett dem ett försprång och ett övertag som de som lyckas redan vid första försöket inte har.
Genom att förvänta dig motgångar och misslyckanden redan från början, så tar du udden av besvikelsen. Du är beredd när du möter motstånd och du ser det som en utmaning istället för som ett tecken på att du är obegåvad och naiv.
Se på dina misstag som en trappa.
Varje misstag är ett trappsteg närmare ditt mål.


Så där, lite att börja med

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.

Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap