Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur blir man kreativ?


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Vad pratade ni om på er senaste parmiddag?

Var det varmvattenberedare, luftvärmepumpar, mossa i gräsmatta, skatter, vädret eller något annat som du redan hört förut och inte kommer ihåg dagen efter?
Något av det här var det – erkänn!

Varför pratade ni inte om idéer, drömmar, livet, om kärleken, mål och visioner?
Jo, för att du har blivit vuxen. Eller för att de som du umgås med är alldeles för vuxna.

Men här är det ironiska. Varenda en av de där människorna skulle önska att de fick prata om något som fick upp pulsen lite istället. De skulle vilja prata om det som är gömt där inne någonstans, men ändå gör de inte det. Någonstans i tjugoårsåldern, ibland tidigare, så dog de lite inombords. Och det är hit jag vill komma. Innan man kan börja skapa saker måste man knuffa ut den där förnuftiga, slipsförsedda och socialt ängsliga tönten man har blivit, fast man egentligen inte vill. Typen som man har blivit bara för att det liksom ”bara blev så”. Som man blivit för att det smög sig på med tiden. För att bli kreativ måste man öppna upp sig själv och bli sårbar. Utan den där sårbarheten och öppenheten kan man ha hur många tekniska färdigheter som helst utan att man lyckas åstadkomma någonting konkret över huvudtaget.

Så vart tog ditt inre barn vägen?
”Ditt inre barn.” Det var lite nyandligt och småputtrigt sagt, men tänk på saken: När förändrades du till den du är idag? När blev du vuxen? När slutade du springa till saker? När slutade du hoppa i vattnet med ett förtjust skrik? Var det vid 18, 19, 20 – 25? När blev du för cool för att erkänna att något imponerar på dig? När blev du för vuxen för att ha en idolbild på väggen?

Det finns mycket i världen som gör mig osäker, men jag är exakt 100 % säker på att den som har barnet närvarande i sig blir mer kreativ. Kreativitet handlar väldigt mycket om passion och lust och skoj och den som kan leka ger sig själv tillgång till delar av hjärnan som oftast stängs ungefär i tjugoårsåldern när man ska börja bli seriös och allvarlig.

Så, släpp loss barnet i dig oftare och bli mer kreativ.

Lär dig att få fart på din kreativitet - som proffsen gör

Kreativitet utan flum

"Jag hade förmånen att få läsa den här boken som korrektur och det första jag tänkte på är att det här är en bok för proffs och kanske lite för tuff för känsliga personer som egentligen bara har kreativitet som hobby. Hela boken är som ett citat från TV-serien Fame: "You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!" Dessutom skrattade jag nästan hela tiden. Jag älskar den!"
Torbjörn Blom, Stockholm

"Kreativitet utan flum är den välmenande men bestämda smockan, sparken, eller skjutsen du behöver för att skapa kreativa resultat. Boken är ovanligt konkret för sin genre - du får lära praktiska tips på hur du kommer igång, tar dig förbi idétorkor och tacklar din allra största fiende - dig själv."
Leif Denti, Tusentips.se

"Jag har läst allt som finns att läsa om kreativitet och köpte boken bara för att det var Stefan som skrivit den utan större förhoppningar om något nytt men om en bra läsupplevelse. Och så blir jag knockad igen. Du skriver så man blir förälskad varje gång. Du provocerar och visar vägen, lyfter upp och skakar om samtidigt. Nu sitter jag här med mitt eget kreativa projekt och är full av konkreta råd om hur jag kommer vidare. Tack igen. Det här är en fantastisk bok som borde vara obligatorisk läsning för alla eftersom den inte bara hjälper till att få projekt, utan själva livet framåt."
Eva Nilsson, Täby

"Äntligen en rakt på sak-bok om hur alla snabbt kan bli kreativa utan att behöva gå en yogakurs först. Exemplen i boken om hur kända människor både var kreativa och lite småtokiga är väldigt stimulerande och bekräftande för oss som redan anser oss som fantasislösande personer men blir tveksamma ganska ofta när omgivningen inte hänger med i vår spontanitet. Ser fram emot uppföljaren fylld med ännu fler fallexempel och personbiografier från människans kreativa historia genom århundradena!"
Jack Hansen från idésajten Copywriter.se

"Ordet "kreativitet" är så otroligt överanvänt i TV-branschen där jag jobbat i över 15 år och därför har jag alltid föredragit ordet "påhittig". Alla slänger sig med och missbrukar ordet kreativitet. Men nu när jag läst Stefans bok har jag kommit närmare ordet kreativ och tycker inte att det är lika pinsamt längre eftersom det är tydligare vad det egentligen handlar om. Påhittighet är, har jag förstått nu, bara en ytterst liten del av kreativitet. Den är gnistan men inte arbetet."
Krobbe Ekberg, Manusproducent bl. a


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap