I din kundvagn:
Kundvagnen är tom

Dina pengar

Hur en budget kan göra ditt liv mycket lättare

Jag är inget stort fan av att förvandla mitt privatliv till ett företag där jag ska sitta och kalkylera allt hela tiden. Det känns själsdödande. Bara ordet ”budget” gör mig sömnig och uttråkad. Men en sak har jag förstått och det är att en enkel budget (eller plan) verkligen kan förändra din och min ekonomi totalt.
Häng med nu så ska jag berätta vad du vinner.


Vad du vinner på att göra en plan för dina pengar

Du får en karta över dina pengar
Att se var pengarna går är väldigt spännande och avslöjande. Det blir tydligt för dig vad som händer med dina surt förvärvade pengar och du har chansen att göra ändringar där du vill.

Du får se var du slösar bort pengar i onödan
Om du skriver ner vad du lägger pengar på under en månad kommer du direkt att avslöja var det finns utgifter som du tycker är onödiga.

Du kan ändra prioriteringar
I en familj kan det finnas olika prioriteringar som skapar onödig stress över ekonomin. Att se var pengarna går till på riktigt ger er en chans att prioritera om ifall mycket pengar går till fel saker.

Du får nya smarta vanor
Att anstränga sig lite för att hålla sig till budgeten gör dig bättre på att hålla mer i pengarna. Att hålla sig inom budgeten kommer att flytta pengar till nödvändiga saker och ta bort utgifter som inte är nödvändiga. Dina pengar kommer att räcka bättre till det du verkligen vill lägga dem på.

Du slipper stress
Eftersom du har din budget kan du få en bättre bild av hur din ekonomiska hälsa ser ut över året. Du behöver inte gissa så mycket längre och det blir lättare att planera in större inköp, pengar till semesterresor och annat kul.

Du gör pengarna till verktyg
Istället för att impulsköpa och bara gasa på kommer du att se att pengar mer blir ett verktyg att nå mål och att räcka till bra saker. Barn som lär sig att göra en budget får med sig viktiga kunskaper i livet. Märkligt nog får inte barn lära sig det här i skolan.

En budget ger dig marginalerna du vill ha
Istället för att alltid ha tomt på kontot den 20:de varje månad så kommer du istället ha pengar över när du får lön igen.

Du kan spara mer om du gör en budget
Om du är som jag så är inte pengar på kontot en njutning för pengarnas skull, utan mer för att de skapar trygghet och öppnar för möjligheter.

Du har kontrollen
Varje vuxen människa vill ju kunna försörja sig själv och veta att det är möjligt att göra det. Att göra en budget får mig att känna mig vuxen och att jag tar ansvar över mitt liv. Det handlar ju inte om att leka kontor. Det handlar om att skapa förutsättningar för att kunna göra det man vill och att sova gott om nätterna. En timme i veckan är allt som behövs för att göra det.

Ja, du ser själv vad smart det är att göra en plan för dina pengar.

Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se