I din kundvagn:


Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur en budget kan göra ditt liv mycket lättare


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Jag är inget stort fan av att förvandla mitt privatliv till ett företag där jag ska sitta och kalkylera allt hela tiden. Det känns själsdödande. Bara ordet ”budget” gör mig sömnig och uttråkad. Men en sak har jag förstått och det är att en enkel budget (eller plan) verkligen kan förändra din och min ekonomi totalt.
Häng med nu så ska jag berätta vad du vinner.


Vad du vinner på att göra en plan för dina pengar

Du får en karta över dina pengar
Att se var pengarna går är väldigt spännande och avslöjande. Det blir tydligt för dig vad som händer med dina surt förvärvade pengar och du har chansen att göra ändringar där du vill.

Du får se var du slösar bort pengar i onödan
Om du skriver ner vad du lägger pengar på under en månad kommer du direkt att avslöja var det finns utgifter som du tycker är onödiga.

Du kan ändra prioriteringar
I en familj kan det finnas olika prioriteringar som skapar onödig stress över ekonomin. Att se var pengarna går till på riktigt ger er en chans att prioritera om ifall mycket pengar går till fel saker.

Du får nya smarta vanor
Att anstränga sig lite för att hålla sig till budgeten gör dig bättre på att hålla mer i pengarna. Att hålla sig inom budgeten kommer att flytta pengar till nödvändiga saker och ta bort utgifter som inte är nödvändiga. Dina pengar kommer att räcka bättre till det du verkligen vill lägga dem på.

Du slipper stress
Eftersom du har din budget kan du få en bättre bild av hur din ekonomiska hälsa ser ut över året. Du behöver inte gissa så mycket längre och det blir lättare att planera in större inköp, pengar till semesterresor och annat kul.

Du gör pengarna till verktyg
Istället för att impulsköpa och bara gasa på kommer du att se att pengar mer blir ett verktyg att nå mål och att räcka till bra saker. Barn som lär sig att göra en budget får med sig viktiga kunskaper i livet. Märkligt nog får inte barn lära sig det här i skolan.

En budget ger dig marginalerna du vill ha
Istället för att alltid ha tomt på kontot den 20:de varje månad så kommer du istället ha pengar över när du får lön igen.

Du kan spara mer om du gör en budget
Om du är som jag så är inte pengar på kontot en njutning för pengarnas skull, utan mer för att de skapar trygghet och öppnar för möjligheter.

Du har kontrollen
Varje vuxen människa vill ju kunna försörja sig själv och veta att det är möjligt att göra det. Att göra en budget får mig att känna mig vuxen och att jag tar ansvar över mitt liv. Det handlar ju inte om att leka kontor. Det handlar om att skapa förutsättningar för att kunna göra det man vill och att sova gott om nätterna. En timme i veckan är allt som behövs för att göra det.

Ja, du ser själv vad smart det är att göra en plan för dina pengar.

Lästips som andra har gillat

Handbok i att leda sig själv - 258 nödvändiga tips som ger dig självdisciplinen du vill ha

"Det som skiljer den här boken från andra i genren och också är dess förträfflighet är alla korta handfasta tips! Den är full av kraftfulla råd och är enkel att slå upp när motivationen tryter. Det är som om någon sammanfattat alla mina ledarskapsböcker i en enda späckad handbok. Inget tomt prat för att fylla ut sidorna. Boken ligger ständigt överst i högen av böcker på nattduksbordet! Förutom att den hjälper mej att coacha mej själv så har jag haft väldig nytta av den då jag jobbar med att coacha andra. Inte sällan börjar jag prata med vänner och kollegor kring tipsen i boken och får ofta höra att jag inspirerat dom till att göra den förändring de längtar efter. Och det gör mej väldigt väldigt glad! Boken är en must have för alla som är villiga att ta ansvar för att leva det liv de önskar!"
Tanja Sivonen, HM

”Lättfattlig, ingen "tung" bok att plöja igenom. Bra format och snygg layout. Den här boken boostar mig med självdisciplin och jag bläddrar i den titt som tätt när jag tar en kaffepaus, eller som kvällslektyr framför brasan. Jag kan verkligen konkret överföra tips till just min verksamhet = love it!
Annica Larsson, Kroppsverkstan

”Den är perfekt att alltid ha med sig eller placerad på ett ställe som gör att man alltid kan ta upp den när man har lite tid över. Genom att lägga någon ynka minut om dagen hjälper den dig att hålla mod och fokus uppe på dina mål men den hjälper även med tips om hur man kan prioritera och strukturera för att göra det enklare att lyckas fortsätta. Boken har hjälpt mig att hålla modet och fokus uppe då jag håller på att starta upp ett eget företag men även i mitt vanliga jobb har det hjälpt mig att fokusera, prioritera och sträva efter rätt saker och inte försöka göra allt på en och samma gång.”
Jonatan Gunnarsson, Varberg

"Jobbig bok som ställer mig mot väggen hela tiden. Jag skojade bara. Det här är verkligen en energikick att plocka fram hela tiden och tvinga sig själv att läsa istället för att låta latmasken i en bestämma."
Johan Andrén, Helsingfors

"Jag gillar att det är så lätt att ta till sig tipsen. Bara att bläddra fram ett och testa. Superbra format som gör att man kan ha med sig boken. Om jag ska säga något negativt så är det väl att man börjar analysera sin omgivning så förbaskat."
Roger Svensson, Täby

"Jag sitter på bussen och måste bara skriva till er om ”Handbok i att leda sig själv,” Jag skrattar högt åt hur den kniper åt om mina nerver och avslöjar mina svagheter. Nu ska jag göra karriär och jag vet hur. Tack för det…”
Bea Forsberg, Boden

"Inte visste jag att det var så lätt att få självdisciplin. Ja, lätt och lätt – men nu har jag verktygen i alla fall. Det finns inga undanflykter längre."
Staffan Holmström, Skara

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare Liv här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap