Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

10 sanningstorpeder som kommer att förändra ditt livSveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Du vet hur lätt det är att bli fartblind och glömma bort allt som är bra i vår tillvaro. Hur lätt det är att gnälla över småsaker istället för att uppskatta de viktiga småsakerna i livet.
Här kommer tio saker som du bör påminna dig själv om regelbundet.

1. Misslyckanden leder till framgångar
Det går inte att lyckas utan att först misslyckas – många gånger. Och många gånger kommer Aha-upplevelsen och vändningen i exakt det ögonblick när allt känns som mest hopplöst.

2. Att vara upptagen hela tiden betyder inte att du är produktiv eller effektiv
Om du hela tiden har en fullspäckad kalender betyder det snarare att du är dålig på att säga nej och att prioritera. Om du tillbringar 15 timmar på jobbet betyder det att du är dålig på att organisera och inte att du är mer produktiv. Sluta lura dig själv. Fokusera på en sak i taget. Multi-tasking är en korkad sak som bara splittrar oss i onödan.

3. Du är aldrig mer positiv och motiverad än de du umgås med
Vi påverkas av de människor vi umgås med. Vi blir en kombination av de fem personer som vi tillbringar merparten av vår tid med. Därför måste du själv bestämma vilka människor du omger dig med. Nobba negativa människor och umgås bara med de som är stöttande, motiverade och positiva.

4. Du lever exakt det liv du har valt

Det är lätt att klaga på omständigheter och förutsättning. Men den bistra sanningen är att vi lever exakt det liv vi själva valt. Om du känner dig missnöjd din nuvarande situation beror det på att du inte velat lägga ned med tid och energi på att leva det liv som du innerst inne vill leva. Tänk på att det är du själv som skapar förutsättningarna. Har du kört fast beror det på att du inte vågar satsa på förändringar och blivit för bekväm med att slippa ta de risker som krävs för att leva annorlunda.

5. Rädsla är den främsta orsaken till ånger

Det finns ett uttryck som är det bästa du kan påminna dig själv om varje dag – ångra aldrig det du gjort, bara det du inte gjort. Det värsta som finns är att bara trampa vatten och tycka synd om sig själv. Om du inte är beredd att ta några risker kommer du aldrig vidare. Du får exakt vad du har nu.

6. Vänta inte på att säga förlåt
Prestige och stolthet sätter stopp för mycket alldeles i onödan. Släpp taget om sådant som har varit. Begrav det förflutna och slösa inte tid och energi på att älta gamla gräl, meningsskiljaktigheter och tvister. Ilska och hat begränsar oss bara. Vänta inte på att motparten ska be om ursäkt först. Säg förlåt och gå vidare.

7. Lev i nuet
De flesta av oss spenderar alldeles för mycket tid med att älta det som varit och oroa oss för framtiden. Men skuldkänslor kan aldrig ändra på det som hänt och oro kan inte påverka framtiden. Fokusera på och njut av här och nu istället. Det är precis som Mark Twain sa en gång; ”Oro är detsamma som att betala en skuld som du inte har”.

8. Din självkänsla måste bottna i dig själv
Även om vi aldrig kan blunda för oron över vad andra människor tycker och tänker om oss, så mår vi aldrig bättre av att ständigt jämföra oss med andra. Du måste lära dig att tycka om, acceptera och respektera dig för den du är. Om din självkänsla, din motivation och din drivkraft allid kommer från ditt umgänge med andra har du förlorat kontroll över ditt eget liv.

9. Livet är kort
Det finns inga garantier för någonting. Allt kan ta slut imorgon – eller om två minuter. Påminn dig själv varje morgon om att uppskatta allt du har och att anstränga dig för att göra det bästa du kan av dagen – varje dag.

10. Förändringar är oundvikliga

Det kvittar var du tycker om förändringar – du kan aldrig hindra världen runt dig att förändras. Att göra samma sak om och om igen är bara en illusion av framåtrörelse. Om du fortsätter att göra samma sak som du alltid gjort kommer du få samma sak som alltid fått.

Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap