Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

6 tecken på att det är dags att förändra ditt liv


Sveriges populäraste tipsbrev om personlig utveckling
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Alla pratar om hur viktigt det är att leva som man verkligen vill för att slippa känna sig bitter och besviken när man blir gammal.
Men tänk om man är nöjd med exakt det liv man lever nu.
Varför måste man då förändra sin tillvaro?
Är det viktigare för dig att hänga med i livsstilstrenderna som säger att vi måste våga utsätta oss själva för utmaningar bara för att anpassa sig till resten av följarna och slippa bli uthängd som ”bakåtsträvare” och ”fegis” än att våga hålla fast vid det liv man har?
Kan det vara så att du säger och gör en sak, men tänker något helt annat?
Är det så att du innerst inne vill förändra din tillvaro, men fortsätter att trampa runt i gamla rutiner bara för att du är rädd för vilka konsekvenser som förändringarna får?
Vågar du ta reda på hur du egentligen känner?
Här är … tydliga tecken på att det är dags för dig att förändra ditt liv på riktigt.

1. Du längtar efter att det ska bli fredag redan på måndag morgon – varenda vecka
Det är alltid trevligt att planera för helgen och ha något kul att se fram emot. Men vem har sagt att allt kul måste göras på helgerna? Varför ska man härda ut och lida och vänta en hel vecka för att göra sådant som man gillar? Sprid ut dina aktiviteter istället på olika veckodagar. Det tar lite tid att ”våga” göra sådana förändringar, men du kommer inte att ångra dig. Med tiden kan du ha lika kul en tisdagskväll som en fredagskväll.

2. Du väntar bara på att det ska bli semester
Det är samma sak här. Att klumpa ihop allt som man trivs med att göra på några stackars veckor en gång om året är inte att leva. Lösningen är även här att göra mer av sådant som du tror att du bara hinner, kan och får göra när du har semester. Allt som krävs är lite nytänkande – planering och att lära dig prioritera bättre. Hemligheten med att inte bara gå och sucka efter semester är att skapa en tillvaro som du inte behöver ta semester från.

3. Du inser att du inte fokuserar på sådant som egentligen är viktigt för dig
Ingen av oss har mer än 24 timmar per dygn att utnyttja – ändå verkar många människor alltid hinna göra så mycket mer av sådant som de gillar än andra. Hemligheten stavas ”prioriteringar”. När du har lärt dig att prioritera de saker som du helst av allt vill göra, så kommer du också att få mer tid över att ägna dig åt dem. Så enkelt är det faktiskt.
Sortera lite bland dina tankar.
Skriv ned de tre saker som främst prioriterar just nu.
Skriv sedan med de tre saker som du ägnar mest tid åt i ditt liv just nu.
Möter de sakerna varandra?
Fokuserar du ditt liv på de tre saker som du främst prioriterar?
Om inte, så är det hög tid att förändra din tillvaro. Det är bara genom att göra mer av allt det där som du trivs bäst med som ger ditt liv mening och glädje.

4. Du vet inte vad som gör dig lyckligast och du saknar tid och ork att ta reda på det
Det är här de festa av oss hamnar – vi blir så uppslukade av alla måsten och vardagsrutiner att vi bara slår på ”autopiloten” och gör saker och ting instinktivt utan att tänka; jobba, hämta ungarna från dagis, hjälpa barnen med läxorna, handla, laga mat, diska, tvätta, städa, sova – och så rullar det på, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad och år efter år. Vi härdar ut och efter ett tag orkar vi inte ens drömma om vad vi egentligen vill göra med vårt liv.
Det krävs förändringar för att vi ska kunna bryta mönstret och hitta det som får pulsen att rusa och hjärtat att klappa lite hårdare.
Det duger inte att gömma sig bakom alla måsten som vardagen tvingar på oss.
Om du vill hitta vad som verkligen gör dig lycklig och inspirerad, så kan du inte bara fortsätta att tröska fram i de gamla vanliga rutinerna. Det krävs att du stannar upp då och då och skapar lite egentid för att ta reda på lite mer om dig själv och dina drömmar och mål. Ge dig själv 15 min varje dag för att vara ensam och tänka på de här sakerna. Och börja göra lite nya saker. Utmana dig själv och dina vanor. Trampa upp nya egna spår istället för att bara fortsätta följa i andras fotspår.

5. Du är ständigt avundsjuk
Det är lätt att stirra sig blind på illusionen av att alla andra är så mycket lyckligare och framgångsrika och har det så mycket bättre än vi själva. Sociala medier har gjort världen ännu mera avundsjuk på senare år. De flesta människor verkar inte vilja förstå att alla alltid överdriver och ljuger om sina fantastiska liv på Facebook och Intagram.
För många är det lättare att känna sig ännu mer hopplös och sjunka ännu djupare ned i avundsjukan istället för att ta itu med sin egen tillvaro.
Om du inbillar dig att alla andra har ett så mycket bättre liv, så finns det några saker som du kan göra för att komma på andra, bättre tankar:

• Ta reda på varför du är avundsjuk. Vad är det exakt som gör att du tror att ditt eget liv är så mycket sämre och tråkigare än det liv som de du är avundsjuk på lever?

• Ta en paus från sociala medier. Fokusera på vad som är viktigt för dig och som får dig att må bra och känna dig tillfredsställd. Förväxla inte detta med vad du tror att du måste göra för att andra ska gilla dig eller för att du måste hänga med i diverse trender.

• Låt dig inspireras av den eller de som du är avundsjuk på. Vad är det som har gjort den personen så fantastisk och tilldragande? Kan du göra samma sak? Låt personens tillvaro bli en utmaning för dig att ta tag i allt som du är missnöjd med i ditt eget liv och jobba för att skapa förändringar som du trivs bättre med.

• Sluta beundra och ta en närmare titt på personen i fråga. Våga vara kritisk och analytisk. Är allt du ser och läser om honom/henne verkligen sant? Kan du hitta sprickor i fasaden? Är personens tillvaro egentligen bara en maskerad? Vad ser du om de rosaskimrande molnet skingras lite?
Hittar du inga fel och brister, så är det bara att applådera personen för att denne har lyckats. Men välj att bara konstatera det och sluta vara avundsjuk.

Kom ihåg att i längden kommer du alltid att må mycket bättre när du vågar leva efter dina värderingar, fokusera på dina egna prioriteringar och uppskatta dina egna styrkor än att slösa bort tid och energi på att försöka vara någon annan.

6. Du vågar inte kliva ut ur din komfortzon
En sak är säker – om du fortsätter att göra exakt det samma som du alltid har gjort, så kommer du att fortsätta få exakt det samma som du alltid har fått. Inbilla dig inte att livet kommer att bli roligare och mer spännande av sig själv. Det krävs att du vågar ta dig ut ur din lilla komfortbubbla och börjar utmana dig själv genom att göra saker som du tror att du inte kan, vågar, får eller klarar av att göra. Det finns inga genvägar till förändringar – och till en mer tillfredsställande tillvaro – än att bryta gamla mönster och våga prova på nya saker. Ta små steg i taget och släpp fram mer och mer av din verkliga potential för varje gång du gör sådant som du inte brukar göra.Lästips som andra har gillat

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen och Ego förlag

Artikeln är skyddad med Google authorship

Lägg gärna till mig som vän på Facebook...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?

Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till www.smartare-liv.se i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss).

Om du vill länka till artikeln blir vi såklart jätteglada.


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Smartare liv är tipsbrevet för dig som vill ha bättre balans i tillvaron. Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, konkreta råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv. Det är såklart GRATIS att prenumerera. Du får brevet varannan vecka och kan avsluta din prenumeration när du vill med bara en knapptryckning.

Här kan du se om en gratisprenumeration på "Smartare liv" är något för dig.

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med böcker som hjälper dig att leva ett smartare liv.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.


Smartare-liv.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen och Ego Förlag
Webbredaktör - frida@smartare-liv.se | Sitemap